Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000. To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada.

Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).

Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.

Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od 50 stranica finansijskog materijala.

Budžet Apse na 30 stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.

Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.

Dokumentacija pokazuje da Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.

Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.

Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko 50 miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.

Pandemija kovida 19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni većim delom prošle godine.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*