Vatrogasni kongres u Novom Sadu

Kongres počeo je danas, a prvi sadržaj je bio stara vatrogasna vežba „Kako se nekad gasio požar u Vojvodini“. Dan vatrogasaca „27. septembar“, učesnici Kongresa na kraju prvog dana, obeležiće u Srpskom narodnom pozorištu uz pozorišnu predstavu „Požar – Laundž, Kontrast ili Tamo gde smo ostali“, od 20:30 do 23:30 časova.

Sutra sve plenarne i vežbovne aktivnosti Kongresa odvijaće se u Poslovnoj zgradi NIS, na platou NIS i na parking prostoru iza male pečurke u Podgoričkoj ulici. Od vežbi se ističe nastup vatrogasnog podmlatka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin u vežbi „Parkiraj, vatrogascima ne smetaj“.

Drugi radni dan će se završiti Vatrogasnim balom u Hotelu Park od 20 do 24 časa. Na balu će vatrogascima svirati Vatrogasni orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kikinda, Vatrogasni orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selenča i Vatrogasni orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bač, a nastupiće i duvačka grpa učenika Muzičke škole „Isidor Bajić“ sa pretenzijom da postanu osnivači novosadskog vatrogasnog orkestra. Na  balu će se dodeliti vatrogasna priznanja institucijama i pojedincima zaslužnim za organizaciju kongresa.

U subotu od 9:30 do 13:30 odvijaće se predavanja i radionice u Poslovnoj zgradi NIS i na parking prostoru u Podgoričkoj ulici, a od 14:30 do 15:30 časova dobrovoljni vatrogasci će ispred SPENS-a demonstrirati svoju snagu, spremnost i veštinu u Javnoj vatrogasnoj vežbi: „Snaga vatrogasaca“. U ovoj vežbi učestvovaće dobrovoljni vatrogasci iz Petrovaradina, Kisača, Silbaša, Despotova i Kucure.

Vrlo interesantne će biti i obuka vatrogasaca za rad sa različitim alatom za sečenje i razvaljivanje i pretraživanje terena pod izolacionim aparatima i vežba spasavanja iz havarisanih vozila kao i vežbe gašenja požara i spasavanja ugroženih.

Vatrogasni kongres je stručno-naučni skup koji se organizuje sa ciljem da se omogući organizovano neformalno prenošenje znanja, informacija i veština putem teoretskog seminara, praktičnih radionica i pokaznih vežbi. Ovakvim skupovima obezbeđuje se povezivanje vatrogasnih organizacija u regionu, upućuje ih na međusobnu saradnju za koju verujemo da će biti od koristi svim vatrogascima.

Najavljena učešća u praksi potvrđenih stručnjaka iz više zemalja iz regiona i šire, Kongresu daju međunarodni karakter.

Izvor: RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*