Vazduh opet zagađen – sprema se protest

Nekoliko minuta pre 15 sati juče je Beograd bio pozicioniran na neslavnom trećem mestu liste najzagađenijih gradova sveta, piše Politika.

Izbegavajte naporne aktivnosti napolju – preporučivao je juče oko 14 sati portal „Beoeko” Gradskog zavoda za javno zdravlje, starijima, deci i obolelima od plućnih i srčanih bolesti. I oni bez ikakvih medicinskih problema nisu bili bezbedni, jer, kako je pisalo na ovom sajtu, vazduh je bio zagađen i takav može izazvati zdravstvene probleme celoj populaciji.

Da je vazduh opasan, signalizirala je i aplikacija „Sepa” Agencije za zaštitu životne sredine. U „crvenoj” zoni, pod oznakom „zagađen” bili su gotovo svi delovi grada. Opasan vazduh, prema ovim podacima, udisao se na Starom gradu, Novom Beogradu, na Mostarskoj petlji i na Vračaru.

Na oprez je upozoravao i popularni sajt „Er vižual” za merenje kvaliteta vazduha koji je nekoliko minuta pre 15 sati Beograd pozicionirao na neslavnom trećem mestu liste najzagađenijih gradova sveta. Gore nego kod nas disalo se samo u Daki u Banglagdešu i u Kalkuti u Indiji.
Epizode aerozagađenja, nažalost, u Beogradu se svake zime sve češće ponavljaju.

Zdravlje je u ozbiljnom riziku, pa zato i ne čudi što neformalna grupa građana „Eko straža” ovih dana najavljuje treći protest za bezopasan vazduh. Skup će se, kako je saopšteno, održati u nedelju u 12 časova na Terazijama, a zahtevi građana biće isti kao i na prethodnim okupljanjima – spisak je dugačak, a među njima su zabrana prodaje neadekvatnih energenata, oduzimanje dozvola za rad zagađivačima, preusmeravanje uređaja za prečišćavanje vazduha u vrtiće, škole i bolnice, formiranje nacionalnog tela koje će se baviti smanjenjem zagađenja, zatvaranje deponija na kojima je došlo do samoinicijalnog paljenja metana, nabavka uređaja za merenje zagađenja PM 2.5 česticama u svim velikim gradovima, transparentna javna rasprava o energetskoj tranziciji…

Razlozi za protest su takođe brojni, navode iz „Eko straže”. Srbija, kažu, ima najveću smrtnost od zagađenja u Evropi, a Beograd je na kontinentu najzagađeniji milionski grad dok je većina manjih gradova u Srbiji još zagađenija od Beograda. Prosečne vrednosti PM 2.5 čestica su, navodi se, veće nego i u Pekingu.

Beogradski protest samo je prvi deo okupljanja, navode organizatori, dok će drugi deo biti održan kasnije u svim većim gradovima Srbije.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

FOTO:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*