Veler: Srpska pravoslavna crkva s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta kod Dečana

PRIŠTINA –

Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, prenosi Koha.

Veler je u emisiji „Interaktiv“ na KTV rekla da vlada u Prištini treba ozbiljno da shvati zabrinutost SPC.

Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da tzv. Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi, prenosi Kosovo onlajn.

decani, 1

„Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo“, ocenila je Veler.

Ona je istakla da taj problem ne treba da se rešava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou.

Veler je podsetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan čiji se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo ustava tzv. Kosova.

„Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, da zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice“, rekla je Veler.

Ona je istakla da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da, kako je ocenila, lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

IZVOR:RTV

FOTO:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*