Veliki potencijal za saradnju Slovačke i Novog Sada (VIDEO)

NOVI SAD –

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima sastao se sa delegacijom Slovačke Republike na čijem čelu su bili državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Ingrid Brockova i ambasador Slovačke Republike NJ. E. Fedor Rosoha.

Zvaničnici su razgovarali o dosadašnjoj plodotvornoj saradnji dve zemlje i važnosti slovačke nacionalne zajednice u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

Gradonačelnik Vučević još jednom se zahvalio na podršci koju je Novom Sadu pružila Slovačka Republika u borbi protiv virusa Korona, naglasivši da je solidarnost veoma važna u vremenima kada je društvo suočeno sa velikim izazovom i kada je ugroženo zdravlje ljudi.

slovačka delegacija kod vučevića

Grad Novi Sad

On je takođe rekao da slovačka kultura i tradicija predstavljaju deo identiteta Novog Sada i čine ga onim što jeste, a to je multinacionalna zajednica koja je svetao primer kada je reč o harmoničnom suživotu i negovanju različitosti.

vučević,slovaci

Grad Novi Sad

Na sastanku je ocenjeno da je veoma dobra ideja da se u Novom Sadu formira objedinjeni Slovački kulturni centar, s obzirom na to da su u njemu smeštene važne ustanove Slovaka u oblasti kulture i prosvete.

Predstavnici Slovačke Republike i Grada konstatovali su da postoji veliki potencijal za razvijanje saradnje, te da bi na ekonomskom planu trebalo da bude pojačana.

Tradicionalno dobri odnosi dve zemlje, aktivna bilateralna saradanja i puna podrška koju Slovačka Republika pruža Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji ocenjeni su kao povoljno tlo za plodotvorne zajedničke projekte na lokalnom nivou.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*