VIDEO: Uništena signalizacija od Kovilova do Padinske Skele, „Putevi Srbije“ traže oštrije kazne

Poslednjih dana je na deonici od petlje Kovilovo do raskrsnice za Padinsku Skelu oštećena vertikalna saobraćajna signalizacija u vrednosti od skoro pet miliona dinara, kažu u „Putevima Srbije“.

Oštećeno je ukupno 63 saobraćajnih znakova -- trouglastih 12, kružnih 35, kvadratnih šest i pravougaonih 10, kao i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja.
Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih i uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme iznosi više od 140 miliona dinara, odnosno više od milion evra na teritoriji cele Srbije, navode u ovom preduzeću.
Uz prosečnu vrednost saobraćajnog znaka odnosno table na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.
„Ako uzmemo u obzir da cena presvlačenja jednog kilometra puta u proseku košta oko 12 miliona dinara, možemo zaključiti da bismo godišnje mogli da rehabilitujemo 12 km puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju. Naglašavamo da krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, te kazne za takva krivična dela bi trebalo da budu oštrije! Putevi, saobraćajna signalizacija i oprema su javno dobro. Javno dobro je imovina svih građana i razlog više da svi zajedno aktivno učestvujemo na čuvanju zajedničke imovine“, navode u „Putevima Srbije“.
Preduzeće apeluje da se sve nadležne institucije, mediji i sami građani uključe u akciju koja bi pomogla da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva Srbije, sa ciljem da se obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.
PUTEVI SRBIJE

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*