VIDEO: Više od 70 žena se udalo za drveće da ga spasi od seče

Više od 70 žena „udalo“ se za drveće i na taj način izrazilo protest zbog seče stabala u Velikoj Britaniji.
VIDEO: Više od 70 žena se udalo za drveće da ga spasi od seče

Foto: Screenshot
Ekološki aktivisti isplanirali su ceremoniju kao odgovor na plan izgradnje 166 stanova gde se trenutno nalaze 74 stabla u Bristolu, prenosi Euronews Srbija.
Svaka mlada nosila je venčanice koje su predstavljale različite kulture na ceremoniji, prenosi BBC. Iako brak nije pravno obavezujuć, žene su uverene da daju svoj glas u borbi za očuvanje lokalne prirode.
Udati se za drvo je apsolutna privilegija. To nije samo sentimentalni gest, već je veoma značajan i simboličan„, kaže aktivistkinja i nevesta Suzan Haket, koja živi u toj oblasti.
Inače, tokom 2020. godine Velika Britanija je izgubila 4.150 hektara prirodne šume, uglavnom kako bi se prokrčio put za privatne objekte.
Organizatorka ovog događaja Sioban Kerans rekla je da se nadala da će ceremonija venčanja pokazati da je „drvo naš partner tokom života“.
Kako navode organizatori, bili su inspirisani ženama Čipko u Indiji tokom sedamdesetih, koje su grlile drveće u Himalajima kako bi zaštitile šume od seče.
Skoriji primer dolazi iz Meksika kada su žene u San Hasintu Amilpasu održale ceremoniju maosovnog venčanja kako bi podigle svest o ilegalnoj seči 2018. godine.
Udati se za drvo je način protesta, način da kažemo da moramo da prestanemo da uništavamo Majku prirodu svakog dana, svakog minuta, svake sekunde„, rekla je tada mlada Dolores Lejcigi.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*