Vikend u Eđšegu u znaku prvog rođendana

Kulturna stanica „Eđšeg“ je, uz nekoliko sadržaja tokom vikenda, obeležila prvu godinu postojanja.

Prvog dana, u saradnji s Dečjim kulturnim centrom i Kreativnim studiom „Čarolija“, program je bio posvećen pretežno najmlađima, koji su imali priliku da uživaju u kreativnoj radionici, interaktivnom performansu i predstavi na kraju dana. Drugi dan je protekao u znaku strit-art performansa, u okviru kojeg se na spoljašnjem zidu Kulturne stanice „Eđšeg“ našao zanimljiv grafiti, a u kasnijim satima posetioci su uživali uz hitove šezdesetih i simbolično, u znaku Evropske prestonice kulture, od 20.21 čas, u nastupu Vokalno-instrumentalnog sastava „Limunada“ iz Beograda.

               Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

– Program smo osmislili na taj način jer želimo da uključimo sve generacije i sama poenta kulturne stanice je da je to centar kulture u koji mogu doći svi sugrađani i realizovati svoje ideje i projekte – naglasila je saradnica u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ Kristina Nestorović. – Od najmlađih treba krenuti s utemeljenjem osećaja za kulturu, a potom osmisliti sadržaje za tinejdžere i najstarije jer svi smo tu i svi gradimo kulturu grada.

U skladu s činjenicom da „Eđšeg“ predstavlja dragulj Grbavice, koji vraća sećanje na neke „stare, dobre dane”, ali i idejom stvaranja novih uspomena za buduće generacije, posetioce će svakodnevno dočekivati i zanimljiv crtež, delo dvojice umetnika – Aleksandra Bunčića i gosta iz Slovačke Juraja Duriša.

– Grafiti će prikazati pejzaž samog Eđšega s okolinom, a u prvom planu ispisano je ime „Eđšeg” – objasnio je Aleksandar Bunčić. – Pri samom završetku, na crtežu će se naći linije geometrije, koje predstavljaju neki tok, odlazak u budućnost. Dakle, prelazak sa starog i ruralnog, gde svakome ostavljamo izbor na koji način vidi tu budućnost. Lično bih voleo da priroda prevlada.

Centralni događaj svakako je bio nastup VIS-a „Limunada“.

– Posetiocima smo ponudili ono što je za nas karakteristično, a to je interpretacija muzike koja je nastala u vreme kad je na prostorima nekadašnje Jugoslavije nastajala popularna kultura, samo na jedan savremeniji način, odnosno u vodama šlagera, soula, bita i rokenrola – istakao je Miodrag Ninić u ime Vokalno-instrumentalnog sastava „Limunada”. – Publika sve to uglavnom shvata kao retromuziku, a mi pokušavamo da prevaziđemo i pokažemo im da je to zapravo jedna kulturna tradicija, tekovina vrednosti koje i danas traju i koje čak mogu imati kritičke osvrte na našu svakodnevicu, što nam je važnije nego sam retrozvuk. Mi tu kulturu na savremeni način ljudima približavamo kroz muziku.

Tokom prvih 365 dana, Kulturna stanica „Eđšeg” je, uz ideju o decentralizaciji kulture i pružanju prostora za kreativce i pojedince, sa 70.000 posetilaca i više od 900 programa, oživela jedan prostor i deo grada u kojem mogu da se izraze ili vreme provedu u kvalitetnim sadržajima.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*