Vinovnik tragedije u kojoj su poginula dva pešaka tvrdi da nije kriv

Na početku suđenja za teško krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja devetnaestogodišnji vozač „audija smrti” izjavio da se ne seća detalja nesreće – Suđenje prekinuto, a nastavak je 5. aprila

(Foto Tanjug)

NIŠ – U Osnovnom sudu u Nišu je počelo suđenje Nemanji Stamenkoviću rođenom 2001. godine, iz Beograda, koga optužnica tereti za teško krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja. Ovaj mladić je 4. januara uveče, oko 20.30 časova upravljajući putničkim vozilom marke „audi 6 kvatro”, beogradskih registracija, na Bulevaru Medijana u Nišu, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su dečak Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (45), inače otac troje maloletne dece – obojica iz Niša, izgubili život. U optužnici je navedeno da je vozač i izazivač tragedije bio svestan u trenutku nesreće i da je upravljao vozilom nasilničkom vožnjom i time ugrozio javni saobraćaj. Takođe u optužnici stoji da je zbog nepoštovanja ograničenja, jer se vozilo kretalo brzinom od najmanje 131 kilometar na sat, iako je na bulevarskoj saobraćajnici na kojoj se nesreća dogodila ograničenje brzine 60 kilometara na sat, nasilnička vožnja i glavni uzrok nesreće. Zbog toga je niško Osnovno tužilaštvo zatražilo izricanje maksimalne kazne vinovniku nesreće od osam godina zatvora.

Preko svog advokata porodice stradalih Andreja Prekljušaja i Dejana Ilića u svojstvu oštećenih zatražile su prekvalifikaciju dela zahtevajući da se Nemanji Stamenkoviću sudi za svesno učinjeno krivični delo za koje je zaprećena masimalna zatvorska kazna do 12 godina zatvora. I pravni zastupnik optuženog je, uz iznete primedbe na kvalifikaciju izvršenog dela, zatražio mogućnost izmene kvalifikacije krivičnog dela i visine predviđene kazne i insistirao je na  psihijatrijskom veštačenju izazivača tragedije, obzirom na njegov uzrast, kao i na saslušanju veštaka saobraćajne struke.

Optuženi vozač je pred sudom rekao da do sada nikada nije osuđivan, niti da se vodi drugi postupak protiv njega, a na zahtev sudije, ne osporavajući da se nesreća dogodila, izjasnio se da nije kriv za nesreću. Na samom početku ovog ročišta zamolio je porodice stradalih za oproštaj, izjavio im saučešće i pritom rekao da su „sve tri porodice oštećene”, a u svojoj izjavi tvrdio je da se ne seća detalja nesreće. Izjavio je „da je vozio automobil po propisima i najnormalnije”, i da mu se, navodno, „učinilo da je vozilo ispred njega, koje je on počeo da pretiče krenulo prema njemu i da je zbog toga, a da bi izbegao sudar sa njim, najverovatnije spustio glavu i jako stisnu volan, a možda i pritisnuo gas”. Izjavio je „da se ničega drugog ne seća”, istakavši i „da je najverovatnije izgubio orijentaciju u prostoru”…, a potom dodao da je, kada se posle izvesnog vremena pribrao „seo i počeo da plače jer mu je neko prišao i rekao mu da se dogodila nesreća”. Posebno je rekao „da je vozio 50 kilometara na sat”, a o bulevaru na kojoj se tragedija dogodila, da ga podseća na auto-put i da ima zaustavnu traku, tako da mu vožnja takvim saobraćajnicama nije strana i da ima iskustva upravljanjem vozila na njima.

Suđenje, koje je prekinuto a nastavak je zakazan za 5. april, izazvalo je veliko interesovanje javnosti ne samo u Nišu, već i šire, i pratio ga je veliki broj novinarskih ekipa i izveštača.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*