Virtuelni kampovi za obuku terorista

Praćenje tragova novca otežava pojava kriptovaluta

(Foto Printskrin )

Evropol je nedavno podržao italijansku policiju u akciji hapšenja Italijana osumnjičenog da je unajmio ubicu na mračnoj strani interneta – „dark-vebu”.

Ubica, angažovan putem veb-stranice na mreži TOR, plaćen je u vrednosti od oko 10.000 evra u kriptovaluti bitkoin, da ubije bivšu devojku osumnjičenog, saopšteno je 7. aprila na sajtu Evropola.

U istrazi ovog slučaja, Evropol je uradio složenu analizu kako bi pratio i pronašao dobavljača od kojeg je osumnjičeni kupio bitkoine. Italijanska policija je potom stupila u kontakt sa dobavljačem kripto usluga, koji je potvrdio informacije otkrivene tokom istrage i pružio vlastima detalje o osumnjičenom. Pravovremena policijska istraga ovog komplikovanog slučaja sprečila je ubistvo devojke.

Mračna strana interneta – „dark-veb”, funkcioniše kao neistražen prostor interneta na kome se može naleteti na sve i svašta. Zbog mogućnosti skrivanja identiteta i lokacije, „dark-veb” predstavlja idealno okruženje za nuđenje hakerskih usluga i prodaju hakovanih podataka, ponudu različitih kriminalnih aktivnosti pa čak i narudžbine ubistava, kupovine narkotika, organa i dečje pornografije.

Na „dark-vebu” se mogu naći i podaci koji nisu nastali kao predmet krivičnog dela, ali su tu publikovani i objavljeni.

Razni dokumenti o zločinima autokratskih režima, kao i drugi dokumenti koji razotkrivaju kriminal i korupciju nalaze se na „dark-vebu”. Ovakve informacije na tamnu stranu interneta najčešće „kače” uzbunjivači i to zbog opasnosti da ne budu otkriveni kao i usled cenzure.

Darko Obradović, stručnjak za bezbednost, objašnjava za „Politiku” da je „dark-veb” najprostije rečeno mreža sajtova kojima se ne može pristupiti na konvencionalan način.

„Mora se koristiti poseban pretraživač i da onaj koji pretražuje zna šta traži i koju vrstu tih sajtova pretražuje”, navodi Obradović.

Kriminalci uveliko koriste „dark-veb”, a mnoge svetske policije izvestile su da unapređuju svoje mehanizme otkrivanja ilegalnih aktivnosti na tamnoj strani interneta.

Britanska policija, na primer, od 2015. godine ima svoje onlajn patrole. Takođe, i službe bezbednosti ugrađuju svoje „dark-veb” sajtove kao svojevrsne zamke za prestupnike.

„Pojava kriptovaluta je dodatno usložila bezbednosno okruženje kada se govori o praćenju traga novca. Taj sistem omogućava da se sakrije stvarni vlasnik novca koji je pretvoren u kriptovalutu”, dodaje naš sagovornik.

Zabrinjavajuće je da prednosti tamne strane interneta koriste i teroristi. Islamska država i druge terorističke organizacije dosta ulažu u tehnička dostignuća za svoje aktivnosti. Na „dark-vebu” postoje pravi virtuelni kampovi za obuku terorista. Mnogi pojedinci, pre svega u Zapadnoj Evropi, su „samoradikalizovani” putem interneta. Oni pristupaju terorističkim sadržajima na konvencionalnom internetu, a potom se povezuju sa istomišljenicima i takozvanim digitalnim instruktorima koji im daju ulaznicu za „dark-veb” sajt. Na sajtovima koje dobiju od digitalnih instruktora oni mogu naći priručnike o tome kako se pripremaju teroristički napadi, kako se prave eksplozivne naprave, kao i podatke o taktičkim instrukcijama i treninzima. Ovo su klasične internet metode vrbovanja budućih boraca za terorističke formacije i regrutaciju sledbenika – „usamljenih vukova”.

Darko Obradović dodaje da na „dark-vebu” postoje i virtuelne džamije.

„Kada pojedinac uđe u virtuelnu džamiju, onlajn instruktor kroz pitanja proverava da li je on šit ili sunit, iz kojeg je mesta, kom paradžematu pripada… Tako rade selekciju i proveravaju da li slučajno nije reč o ubačenom operativcu službe bezbednosti”, zaključuje Darko Obradović.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*