Virtuelni protest zbog zabrane pristupa imovini

Članovi udruženja „Grčka iz prve ruke” sat vremena slali mejlove s istom porukom kako bi skrenuli pažnju na problem i dobili priliku da uđu u ovu zemlju

Jedna od nekretnina naših građana u Grčkoj (Fo­to Udruženje „Grčka iz prve ruke”)

Državljani Srbije koji zbog zabrane ulaska u Grčku nemaju pristup svojim nekretninama u ovoj zemlji još nisu dobili odgovor zvaničnih institucija zbog čega im se uskraćuje to pravo. Na hiljade apartmana, stanova i kuća u vlasništvu građana Srbije, mahom u solunskoj regiji, ali i na ostrvima, mesecima nisu dostupne vlasnicima, pa ni da ih obiđu i izmire zaostale obaveze. Udruženje „Grčka iz prve ruke”, koje je u međuvremenu okupilo ove građane, kako kažu članovi, u više navrata se obraćalo institucijama u Grčkoj, tražeći da im se omogući ulazak u zemlju, ali nisu dobili nikakav odgovor. Čak su angažovali i advokata iz Grčke preko koga pokušavaju da ostvare svoja prava.

Tamara Rančić, predsednica ovog udruženja, napominje da još od juna pokušavaju da stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Grčkoj i najviše ih brine to što niko do sada nije odgovorio na njihove dopise. Oni ne mogu da odu u svoje kuće, ali, dodaje, ni da plate račune, čije bi kašnjenje moglo da im donese dodatne probleme i finansijsku štetu.

– Na poslednji dopis koji smo uputili ambasadi Grčke u Beogradu dobili smo odgovor da je on prosleđen nadležnoj službi u Atini. Očekivali smo da će nas pustiti da uđemo u zemlju makar nakratko, uz posebne uslove, ali ništa od toga. Zato smo organizovali virtuelni protest, tako što su svi članovi pre dva dana od 10 do 11 sati u više navrata slali identičan mejl na adresu ambasade Grčke u Beogradu – kaže Rančićeva.

U mejlu je pisalo: „Ako sam zdrav, zašto mi Grčka ne dozvoljava da uđem na svoje imanje?” Reakcija predstavnika Grčke je opet izostala. Ideja je, kažu, bila da se na ovaj način na sat vremena zaguši mejl konzulata, budući da zbog epidemiološke situacije ne mogu da protestuju lično ispred njihove zgrade.

Rančićeva objašnjava da će nastaviti s ovakvim protestima, jer nemaju drugi način da izraze nezadovoljstvo budući da se zabrana ulaska naših državljana u Grčku neprekidno produžava. Upitana da li su kontaktirali s Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, odgovara potvrdno.

– Napomenuli smo im da su velike materijalne gubitke pretrpeli svi koji su investirali u Grčku, jer hotele koje su renovirali od prošlog leta niko nije obišao. Upoznali smo ih i sa time da se tri meseca intenzivno obraćamo Ministarstvu spoljnih poslova Grčke, Ministarstvu unutrašnjih poslova Grčke, policiji za strance, Ministarstvu civilne zaštite, generalnom sekretaru za civilnu zaštitu, ambasadi u Atini, konzulatu u Solunu i mnogo puta ambasadi Grčke u Beogradu. Tražili smo neku vrstu specijalne dozvole poput one koja se daje studentima ili sezonskim radnicima – kaže naša sagovornica.

Udruženje zahteva da se vlasnicima imovine u Grčkoj dozvoli ulazak u ovu zemlju do kraja oktobra jer je to vreme i za plaćanje poreza bez kamate. Probleme imaju i oni građani koji su planirali da sklope kupoprodajne ugovore, jer prekoračenje dogovorenih rokova može da ih ostavi bez uplaćene kapare, pa čak i bez nekretnine.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*