Više od 50.000 nekovid pacijenata čeka na operacije

Sa poboljšanjem epidemijske situacije, zdravstveni sistem okrenuo se zbrinjavanju nekovid pacijenata. Prema poslednjim, jučerašnjim podacima, objavljenim na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na listi čekanja za neku dijagnostičku proceduru ili operaciju je 50.625 osoba.

Najviše čeka na operaciju kolena 17.000, zatim kuka 11.200 i na operaciju katarakte sa ugradnjom sočiva čeka 8.566 pacijenata.

Načelnik Očne klinike KBC Zvezdara prof. dr Miroslav Stamenković kaže za RTS da se u KBC Zvezdara pregledi sada zakazuju po starom sistemu.

„Mi smo ustanova koja je u poslednjih godinu i po dana četiri puta bili u kovid sistemu. Uspeli smo za vreme trećeg talasa da redukujemo broj pacijenata na čekanju za operaciju katarakte. Tako da u ovom momentu imamo samo 300 pacijenat na čekanju“, naveo je Stamenković.

Kaže da u poslednjih mesec i po dana unazad od izlaska iz kovid sistema su zbrinjavali pacijente koji su bili zakazani od novembra.

„Sada je lista čekanja oko mesec i po dana. Sve ispod šest meseci čekanja je fantastični prosek. Očekujemo veći priliv pacijenata“, rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, imaju dosta povreda i to je prioritet, a pacijenti koji imaju žutu mrlju su dosta istrpeli u prethodnom periodu jer nisu imali mogućnost da se jave na adekvantno mesto.

„Imamo dovoljno obučenih doktora, tri sale ilamo, dovoljno materijala“, rekao je Stanković.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*