Više raketa ispaljeno na aerodromu u Kabulu, u napadu dronom poginulo devet članova porodice

Više raketa ispaljeno je rano jutros na Međunarodni aerodrom u Kabulu, ali ih je presreo američki antiraketni sistem, rekao je Rojtersu neimenovani američki zvaničnik. Devet članova jedne porodice poginulo je u američkom napadu dronom na vozilo terorističke grupe ISIL-K u stambenoj četvrti u Kabulu.

Ispaljeno je pet projektila, ali nije precizirao da li je američka vojska sve oborila.

Posledice napada u Avganistanu

Posledice napada u Avganistanu

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da prema preliminarnim izveštajima među američkim državljanima nema žrtava, ali je naveo da situacija može da se promeni.

Među poginulima u napadu dronom je šestoro dece od kojih je najmlađa dvogodišnja devojčica, rekao je brat jednog od ubijenih lokalnom novinaru koji radi za Si-En-En.

Ranije je jedan avganistanski zvaničnik izjavio je da je troje dece ubijeno u današnjem napadu.

SAD su navele da „procenjuju mogućnosti“ da u vazdušnom udaru ima ubijenih ili poginulih civila.

Vojni zvaničnici tvrde da jevozilo bilo puno eksploziva i da je inicijalni udar izazvao naknadne eksplozije.

Rođak ubijenih je rekao da je reč o običnoj porodici, a ne o pripadnicima Islamske države.

„Sve komšije pokušale su da pomognu i donosile su vodu da ugase vatru i ja sam video petoro ili šestoro mrtvih. Raskomadanih. Bilo je i dvoje ranjenih“, rekao je pomenuti rođak koji se predstavio kao Ahmad.

Lokalni novinar koji je posetio lice mesta posle udara rekao je za Si-En-En da ne zna koji je materijal bio u automobilu, ali da je vozilo u vrlo lošem stanju.

On je rekao da su mu rođaci nastradalih kazali da su kod kuće bila parkirana dva automobila, i da su se u jednom otac i troje dece spremali da pođu na porodični skup.

SAD su u završnoj fazi evakuacije, jer ističe krajnji rok za odlazak američkih snaga iz Avganistana.

Američka ambasada u Kabulu je juče, nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao da će u narednih 24 do 36 sati verovatno biti novih napada na aerodrom u Kabulu, pozivajući se na specifičnu i verodostojnu pretnju, pozvala je građane SAD da napuste okolinu aerodroma.

Amerikanci su pozvani da izbegavaju aerodrom, a saopšteno je i da oni, koji se nalaze u blizini aerodroma, treba odmah da napuste te lokacije.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*