Visoki Dečani na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“.

„Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski pravoslavni hrišćanski manastir jedan je od najvažnijih srednjovekovnih verskih spomenika u Evropi. Manastirski kompleks okružen je divnom šumom koja čini deo kulturnog pejzaža koji je neodvojiv od svog neprocenjivo vrednog kulturnog nasleđa“, navedeno je na sajtu „Evropa Nostre“.

Manastir Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani

Iguman Sava Janjić: Kulturno nasleđe namenjeno tome da nas poveže

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da se nada da će to što se manastir našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi organizacije Evropa Nostra doprineti zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

„Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji“, napisao je Janjić na Tviteru.

Ističe da je evropsko kulturno nasleđe mozaik različitih kulturnih nasleđa sa njihovim različitim identitetima i istorijom.

„To zajedno čini mozaik našeg zajedničkog blaga i čini ga toliko vrednim i važnim za sve nas, bez obzira na našu lokalnu tradiciju. To znači Evropa“, napisao je Janjić.

Istaknuto je da se manastir od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, da je pod zaštitom mirovnih trupa KFOR-a, ali da se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

Osim Visokih Dečana na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.

Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 evra koje će im dodeliti kako bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spasavanju ugrožene lokacije.

„Naša prošlost, sadašnjost i budućnost“

Izvršni potpredsednik „Evropa Nostre“ Gaj Klaus istakao je da su mesta na listi važno svedočenje zajedničke prošlosti.

„Od izvanrednog srednjovekovnog manastira do izuzetnog renesansnog vrta, od industrijskih i modernih građevina do kultnih pejzaža, ova mesta su važno svedocenje naše zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta“, rekao je Klaus.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel izjavila je povodom objavljivanja liste da je kulturno nasleđe Evrope „naša prošlost, sadašnjost i budućnost“.

„Ono zaslužuje našu najveću pažnju i zaštitu. Kroz sedam najugroženijih programa stavljamo u centar pažnje evropsko nasleđe, podižući svest i otvarajući put za održivu budućnost odabranih lokacija“, rekla je Gabrijel.

Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor „Evropa Nostre“ od 12 predloga koji su ušli u uži izbor međunarodnih stručnjaka, a selekcija je izvršena na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*