Visoki savet sudstva predložio skupštini Jasminu Vasović za predsednika VKS

BEOGRAD –

Visoki savet sudstva predložio je Narodnoj skupštini sudiju Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasminu Vasović za novog predsednika VKS, najvišeg suda u zemlji.

Odluka o predlogu kandidata za predsednika VKS doneta je na jučerašnjoj sednici Visokog saveta, a naredni korak je izjašnjenje o skupštinskog Odbora za pravosuđe.

Prema Ustavu i Zakonu o sudijama, predsednika VKS među sudijama tog suda, na predlog Visokog saveta sudstva, uz pribavljeno mišljenje Opšte sednice VKS-a i nadležnog odbora Narodne skupštine, bira Narodna skupština na period od pet godina.

drzava123, visoki, savet, sudstva, 800x450

RTV (Ilustracija)

Vasović je na funkciji sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, je po funkciji i predsednik VS S.

U svojom Programu za unapređenje rada sudova Vasović je istakla pet osnovnih, ali ne i jedinih ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

To su: Posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparentnosti i dostupnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucijalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

Svaki od ovih ciljeva detaljno je obrazložen u Programu koji je objavljen na sajtu VS S.

Trenutno, sudija Dragomir Milojević obavlja funkciju predsednika VKS u stanju vršioca funkcije, koja mu je poslednji put produžena početkom decembra na šest meseci, odnosno do izbora novog predsednika VKS.

Prethodno je na toj funkciji bio od 2013. do 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Predsedniku VKS može da prestane funkcija pre isteka vremena na koje je izabran na lični zahtev, prestankom sudijske funkcije ili razrešenjem iz ovim zakonom propisanih razloga za razrešenje predsednika suda, navodi zakon.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*