Vjosa Osmani izabrana za predsednicu privremenih institucija u Prištini

PRIŠTINA, KOSOVSKA MITROVICA, BRISEL –

Posle tri kruga glasanja u skupštini, za novu predsednicu privremenih institucija u Prištini izabrana je Vjosa Osmani.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje Osmani je u trećem krugu glasanja u skupštini dobila 71 glas, a za izbor joj je bio potreban 61, javljaju prištinski mediji.

Jedanaest glasova je proglašeno nevažećim. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika, prenosi prištinski Reporteri.

Njen protivkandidat Nasuf Bejta, takođe iz Samoopredeljenja, nije dobio nijedan glas.

vlada,, kurti,, kosovo

EPA (VALDRIN XHEMAJ)
Varhelji: Dijalog sa Beogradom ključan za Prištinu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak čestitali su večeras Vjosi Osmani izbor za predsednicu privremenih prištinskih institucija.

Varhelji je izrazio očekivanje da će sa novom predsednicom, vladom i parlamentom u Prištini raditi na „napredovanju evropske agende i reformama koje su interesu građana Kosova“.

„Nastavak dijaloga sa Beogradom je ključan“, zaključio je Varhelji na svom Tviter nalogu.

U prva dva kruga glasanja, Osmani je dobila 69, odnosno 67 glasova, što nije bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Kvorum za uspešan završetak glasanja obezbeđen je zahvaljujući Ademu Hodži iz goranske i Fadilju Gašiju iz romske zajednice.

Deset poslanika Srpske liste nije bilo prisutno u skupštinskoj sali, dok su ostali poslanici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.

U skupštini u Prištini danas je nastavljeno glasanje za izbor novog predsednik privremenih prištinskih institucija, nakon što je kasno sinoć sednica prekinuta jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Od 5. novembra 2020. godine tzv. Kosovo je imalo samo vršioca dužnosti predsednika, nakon što je Hašim Tači podneo ostavku, pošto su Specijalizovana veća u Hagu potvrdila optužnicu protiv njega.

Vjosa Osmani je na izborima 14. februara dobila preko 300.000 glasova, čime je postala osoba sa najviše glasova na Kosovu posle rata, navodi RTK.

Borelj: Priština sada da se fokusira na dijalog sa Beogradom

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je večeras Prištinu da nastavi dijalog sa Beogradom, pošto, su, kako konstatuje, formirane institucije vlasti nakon izbora na Kosovu.

„Čestitam Vljosi Osmain na izboru za predsednicu Kosova. Sa izabranim novim institucijama Kosovo sada može da se snažno fokusira na reforme i dijalog kome posreduje EU“, poručio je Borelj sa svog Tviter naloga.

Borelj dodaje da će EU nastaviti da podržava evrointegracioni put Kosova.

„Pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine“

Osmani je večeras izjavila da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu i istakla da je pred Kosovom i dijalog „koji se mora voditi na ravnopravan način“.

U obraćanju poslanicima Vjosa Osmani rekla je da su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsednica tzv. Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju, prenela je Radio Slobodna Evropa.

„Obećavam da ću raditi na jačanju države, vladavini prava, da ću zaštititi svaki centimetar zemlje. Biću predsednik svih. Nije nas previše da bi bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve“, navela je Osmani.

Ona je ukazala da ovo nisu laka vremena i da su izazovi veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahteva da se udružimo u borbi protiv nje.

Vjosa Osmani je spomenula i Vasfiju Krasnići, poslanicu Pokreta Samoopredeljenje, koja je bila žrtva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

„U Vladi danas imamo i one koji su preživeli masakr u Dubravi, na čelu Vlade je naš premijer, bivši politički zatvorenik. Svako od njih i mnogi drugi u ovoj sali su izgubili svoje najdraže, ali danas otvaramo novu stranicu u istoriji Kosova. Zajedno smo pretvorili bol u snagu“, rekla je Osmani i dodala da je Kosovo ponovo primer demokratije.

Istakla je da je Kosovo njenim izborom na poziciju predsednice pokazalo primer kako žene treba da budu predstavljene na institucionalnom nivou.

Vjosa Osmani je, pored Atifete Jahajge, druga žena koja je izabrana za predsednicu tzv. Kosova.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*