Vlada Hrvatske podržava suvernost Crne Gore i njen evropski put

Vlada Hrvatske podržava suvernost Crne Gore i njen evropski put 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS

Hrvatska podržava suverenost i nezavisnost Crne Gore, kao i nastavak njenog puta prema članstvu u EU, koji nema alternativu, saopštila je Vlada Hrvatske posle susreta premijera Andreja Plenkovića i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Na sastanku je, kako se dodaje, naglašeno da članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i „za stabilnost celog jadranskog bazena i jugoistočne Evrope“.U kontekstu poslednjih događanja u Crnoj Gori, Plenković i Đukanović su, navodi se u saopštenju, razmenili mišljenja o tamošnjoj političkoj situaciji, ali i o bilateralnim odnosima te što skorijem rešavanju svih otvorenih pitanja.

Odnosi Hrvatske i Crne Gore ocenjeni su kao dobri i prijateljski i obostrano je izražena želja za njihov daljii razvoj, u duhu dobrosusedstva, a razgovaralo se i o mogućnostima jačanja privredne saradnje.

Plenković je, kako se ističe, poručio da očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, finansijsku i projektnu podršku, kao i očuvanje prava i identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik se prvog dana zvanične posete Hrvatskoj sastao i sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Oni su razgovarali o toku pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i važnosti nastavka procesa proširenja na jugoistočnu Evropu.

Jandroković je izrazio nadu da će primenom nove metodologije proces pregovora dobiti novu dinamiku i da će Crna Gora u potpunosti ispuniti sva potrebna merila i kriterijume da u budućnosti ostvari članstvo u EU, saopšila je pres služba Sabora.

Pritom su, dodaje se, posebno istakli da je važno poštovanje temeljnih evropskih vrednosti, kao i uzajamno poštovanje suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta između država u okruženju.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović boravi u uzvrtanoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, na poziv predsednika Zorana Milanovića koji je danas na konferenciji za novinare izrazio snažnu podršku „modernoj, otvorenoj i građanskoj Crnoj Gori“.

On je ocenio da ta država zaslužuje preferencijalni tretman na evropskom putu.

Đukanović je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj položio venac ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“ koji je posvećen stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu 90-tih.

Drugog dana poseta, u petak, Đukanović će boraviti na Brionima, gde će mu domaćin biti hrvatski predsednik.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*