Vlada i odmetnici se međusobno optužuju za napad

RIM –

Italija je u šoku zbog ubistva ambasadora Luke Atanasija u Demokratskoj Republici Kongo i karabinjera iz njegove pratnje Vitorija Jakovačija.

Iz Rima su na putu za Kongo pripadnici specijalnog odeljenja karabinjera ROS, koji će zajedno sa kongoanskim snagama istražiti slučaj.

kongo vojska afrika jpg

EPA (Ricky Gare)

Prema informacijama, konvoj UN zaustavila je grupa od šestoro naoružanih osoba, zarobili su i poveli diplomate i osoblje u obližnju šumu, ali su se umešali rendžeri koji su patrolirali u blizini, a zatim i pripadnici kongoanske vojske.

Došlo je do pucnjave, otmičari su odmah ubili karabinjera i vozača, kongoanca Mustafu Mulamboa, a u razmeni pucnjave ambasador Atanasio (44) je ranjen i iskrvario je pre nego što je dopremljen u bolnicu.

Prema vestima koje su još uvek konfuzne, izgleda da su još tri osobe koje su bile u konvoju otete.

Konvoj je putovao bez oružane pratnje, jer je, prema vestima, oblast gde su se uputili, pre toga bila kontrolisana i proglašena “sigurnom”.

U međuvremenu vlada u Kinšasi optužila je Demokratske snage za oslobođenje Ruande (Fdlr), pripadnike etničkih Huta, svojevremeno odgovornih za genocid u Ruandi, kao izvršitelje napada.

Međutim, portparol tih snaga odbacio je umešanost u taj sukob i okrivio vladine snage za napad i ubistva.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*