Vlada Republike Srbije utvrdila tri zakonska predloga sa Argentinom u oblasti krivičnog prava

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici tri zakonska predloga kojima se potvrđuju različiti ugovori sa Argentinom u oblasti krivičnog prava. Utvrđen je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim će se obezbediti efikasna pravna saradnja između državnih organa dveju država.

 

Na sednici je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija, kojim će biti omogućeno da lica koja su osuđena u jednoj državi izrečenu sankciju izdržavaju u drugoj državi čiji su državljani ili u kojoj imaju prebivalište i time stvoriti uslovi za njihovu resocijalizaciju.

 

Članovi vlade utvrdili su i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Argentine o izručenju, kako lica koja su krivično gonjena u jednoj državi ili su u njoj već osuđena, ne bi bekstvom u drugu državu izbegla vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne. Sa istim ciljem, danas je utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Republike Belorusije o izrečenju.

Usvajanjem Strategije o ekonomskim migracijama Republike Srbije za period 2021-2027. godine, Vlada Srbije nastoji da uspostavi što efikasniju prevenciju daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.

Na sednici je usvojena Strategija pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period 2020-2027. godine, kao strateški pristup ekonomskom razvoju, kroz ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima. Kombinujući industrijske, obrazovne i inovacione politike, zasnovane na znanju, sa fokusom na sopstvene snage i komparativne prednosti, zemlje ili regioni identifikuju i biraju određen broj prioritetnih privrednih oblasti za investiranje.

Članovi vlade danas su uvojili Strategiju razvoja digitalnih veština u Republici Srbi za period od 2020. do 2024. godine, kojom se na celovit način uređuje ova oblast, kako bi se iskoristio potencijal savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa ciljem podizanja kvaliteta života građana, postizanja veće zaposlenosti i efikasnijeg rada, što će poboljšati ekonomski status celog društva. Imajući u vidu stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt života i rada, Strategijom su obuhvaćene četiri oblasti – obrazovanje, povećanje digitalnih veština građana, digitalne veštine potrebne na tržištu rada i IKT stručnjaci.

Crkva Svete Trojice i stara škola u Cerovcu kod Smederevske Palanke, koji čine kompleks narodnog graditeljstva iz prve polovine XIX veka, odlukom vlade proglašeni su za spomenik kulture.

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*