Vlada Srbije otvorila vrata za građane

Povodom manifestacije „Otvoreni dani evropske baštine“, koja se ove godine održava pod nazivom “Umetnost deljenja“, za građane su otvorena vrata Vlade Srbije, koja je prvobitno bila zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, dva puta rušena u bombardovanju i riznica srpskih dela likovne umetnosti.

Novinare i posetioce, među kojima je bilo i dece, u obilazak zgrade u Nemanjinoj ulici iz Pres sale povela je istoričarka umetnosti Katarina Golubović, koja ih je upoznala sa arhitekturom i namenom zdanja koje je delo ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Golubović je objasnila da je zgrada delila burnu istoriju sa srpskim narodom. Podignuta je između 1926. i 1928. godine i u njoj je bilo sedište Ministarstva finansija, dok je nakon Drugog svetskog rata u njoj bilo Izvršno veće Srbije.

Obilazeći salu u kojoj se održavaju sednice Vlade Srbije, sa naznačenim imenima predsednice Vlade i svih ministara, Golubović je podsetila na to da je zgrada dva puta teško oštećena, u bombardovanjima 1941. i 1999. godine i da je rekonstrukcijom 2000. godine dobila sadašnji izgled.

Krasnov, koji je sa približno 40.000 ruskih emigranata došao u Srbiju posle Oktobarske revolucije, projektovao je zgradu najpre kao dvospratnicu, ali je 1937. godine napravio projekat dogradnje trećeg sprata, čime je dobila lepši i moderniji izgled.

Tada su na fasadi zgrade postavljene statue Plodnosti, Zanatstva, Industrije i Merkura, izvedene u veštačkom kamenu, koji je tada prvi put korišćen u arhitekturi u Srbiji.

Posetioci su u holu ispred sale za sednice mogli da vide dela Petra Lubarde, Miće Popovića, Nadežde Petrović iz riznice dela likovne umetnosti koje je otkupljivala Vlada Srbije.

Građani su mogli da posete i „žuti salon“, rezervisan za protokolarne susrete predsednika Vlade i ministara sa zvaničnicima iz regiona i sveta, a koji je opremljen nameštajem iz vremena dinastije Obrenovića.

Najduže su se zadržali u “sobi za poklone“, u kojoj se čuvaju darovi skuplji od 1.700 dinara koje su dobijali predsednici Vlade Srbije – od Vojislava Koštunice do Ane Brnabić.

Kroz tradicionalni obilazak zgrade Vlade, koji se organizuje od 2005. godine u okviru Dana evropske baštine, građani će moći da prođu i sutra od 14 časova, kao i 30. septembra i 1. oktobra.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*