Vlada usvojila uredbe o arhivskoj građi i tržišnim premijama za vetroelektrane

Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku.

Uredbom će biti stvoren zaokružen pravni okvir, koji će obezbediti potpunu zaštitu i očuvanje arhivske građe izvorno nastalu u elektronskom obliku i čuvanje tih podataka u budućnosti, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije donela je Uredbu o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, u cilju povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora i stvaranja konkuretnog tržišta proizvodnje električne energije iz takvih vrsta izvora.

Predviđeno je sprovođenje aukcija za dodeljivanje prava na tržišnu premiju, odnosno podsticaje, elektranama koje koriste obnovljive izvore energije.

Aukcije će se sprovoditi na osnovu kvota koje propisuje Vlada, shodno potrebama Srbije za takvim novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije.

Pravo na učestvovanje na aukciji imaju elektrane koje nisu mala postrojenja (elektrane odobrene snage preko 500kW i elektrane na vetar odobrene snage preko 3MW) ili demonstracioni projekti.

Vlada je odredila kvotu samo za jednu vrstu elektrana koja su predmet podsticaja, odnosno za vetroelektrane.

S obzirom na to da se radi o novom sistemu podsticaja i mehanizama dodeljivanja prava na podsticaje, neophodno je da se prva aukcija sprovede do kraja 2021. godine, kako bi se testirali i u praksi primenili svi instituti i procedure predviđene novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Vlada je donela odluku da se deo neutrošenih sredstava, opredeljenih za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“, zbog epidemije kovida-19 i epidemioloških mera koje se odnose na zabranu okupljanja, preusmeri na kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije, zbog velikog broja zahteva za rešavanje ovog pitanja.

Na sednici je doneta i odluka o obrazovanju Komisije za primenu međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor, kojoj će stručnu i administrativno-tehničku potporu pružati Uprava za trezor Ministarstva finansija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*