Vladika Joanikije: Odlaganje potpisivanja ugovora nije dobronameran gest

„Od premijera Krivokapića tražio sam da potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog”, naveo je vladika budimljansko-nikšićki.

PODGORICA – Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je danas da je od premijera Zdravka Krivokapića tražio da potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC, a ne da se, kako je rekao, meša u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog.

Joanikije je za podgorički portal IN4S rekao da je izbor mitropolita u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora, čije zasedanje je u toku.

„Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade”, naveo je vladika Joanikije, preneo je Tanjug.

Pozivajući se na izvor iz Srpske patrijaršije, portal prenosi da je ovakvo ponašanje premijera Krivokapića samo, kako navode, „medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno.

Sada je, prema istom izvoru, izvesno da će izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesen.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*