Vojna hunta ukida internet i privodi novinare u Mjanmaru

Još traju sukobi demonstranata i vlasti (Foto Beta/AP)

NEJPJIDO – Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru ukinula je sve usluge bežičnog interneta do daljeg, što je pokušaj da se komunikacija i razmena poruka u zemlji stavi pod kontrolu.

Demonstranti koji svakodnevno protestuju protiv vojnog puča od 1. februara koriste internet kako bi organizovali svoja okupljanja, a u petak je većina građana Mjanmara ostala bez pristupa internetu nakon što su telekomunikacione kompanije dobile uputstva od Ministarstva saobraćaja i veza da zaustave bežične internet usluge, prenosi Tanjug.

Si-En-En navodi da izveštaji UN pokazuju da su uporedo sa zaustavljanjem protoka informacija snage bezbednosti u Mjanmaru privele desetine novinara, a takođe i građane koji su razgovarali sa medijima.

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je u petak da je tokom vojne vladavine od 1. februara nestalo stotine ljudi, političara, izabranih zvaničnika, novinara, aktivista i demonstranata.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima sa sedištem u Tajlandu navodi da je najmanje 543 ljudi ubijeno u nasilju nad demonstrantima protiv vojnog udara u Mjanmaru, prenosi Si-En-En.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*