Vojnici, kadeti i učenici položili vojničku zakletvu

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije generacije „septembar 2018“ održane su u kasarnama u Somboru, Leskovcu i Valjevu.

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, gde je reči zakletve izgovorilo 138 vojnika i 86 kadeta 143. klase Vojne akademije.

Polaganju vojničke zakletve u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, a svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, ministar Vulin je naglasio da je Vojska Srbije ponosna na svakog svog pripadnika, kao što je bila posnosna na svakog svog oficira i vojnika u prošlosti, tako je ponosna i sada na ovu novu generaciju mladih ljudi, muškaraca i žena koji će čuvati i braniti svoju zemlju.

„Vojska Srbije je garant naše stabilnosti, garant naše slobode i što budemo snažniji, opremljeniji i obučeniji, to će naš mir biti sigurniji, to će naša stabilnost biti sigurnija i to ćemo više biti odvraćajući faktor za bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati jezikom sile“ – naglasio je ministar Vulin.

Ministar odbrane je istakao da Srbija nije izazivala ratove, Srbija nije tražila ratove, baš kao što nije kriva ni odgovorna ni za Prvi ni Drugi svetski rat, tako nije bila kriva ni odgovrna za NATO agresiju.

„Mi moramo da znamo da samo onaj ko ima snažnu i moćnu vojsku, može da odlučuje o sebi. Vojska Srbije će se, kao i svi građani Srbije, čvrsto i dosledno držati politike vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti. Mi nismo vojska koja će drugima činiti zlo koji su drugi činili nama. Mi postojimo da bismo čuvali svoju zemlju i svoj narod“ – poručio je ministar Vulin.

Obraćajući se starešinama, ministar Vulin je poručio da im nisu dali na upravu samo najbolje tenkove i najmodernije avione, već i iznad svega decu i mladost da ih čuvaju i podižu, da ih vrate bolje, a ministar odbrane je okupljenim roditeljima zahvalio za današnji dan i sve godine što su te mlade junake stvorili i othranili i svojoj državi prineli.

„Kao i pre sto godina, sabrani ispod svoje zastave i oko svoje države i vojske, znamo da nema veće vrednosti od slobode, a sa ovom decom, ovom mladošću, sigurni i pouzdani da nam tu slobodu niko neće ni oteti ni ugroziti. Koliko budemo jaki, toliko će nas poštovati, koliko budemo u stanju da čuvamo svoju slobodu, toliko ćemo slobodni i biti“ – zaključio je ministar odbrane.

Reči zakletve u Somboru danas je izgovorila i kadetkinja 143. klase Vojne akademije Valentina Radonjić,koja je istakla da je veoma ponosna i da je osećaj polaganja zakletve ostavio veoma snažan utisak na nju. Današnje lepe trenutke sa njom je podelila i njena mama, koja nije skrivala ponos što danas stoji pored svoje ćerke u uniformi Vojske Srbije.

Među vojnicima „septembarcima“ na pisti u somborske kasarne „Aerodrom“ danas je zakletvu položio i vojnik Nikola Topličanin, koji je rekao da bi preporučio svakom mladom čoveku da odsluži vojni rok, jer je to na ponos naše zemlje, a čin zakletve se, kako je naglasio, ne može opisati rečima, mora se doživeti.

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu, u Trećem centru za obuku kojim komanduje pukovnik Slađan Cvetković, vojničku zakletvu položilo je 154 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, generacije „septembar 2018.“ Među njima su u stroju bile i 33 devojke.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Dejan Janković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opština Jablaničkog okruga, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova, roditelji, rodbina i mnogobrojni prijatelji najmlađih vojnika koji će narednih šest meseci provesti u centrima za obuku i jedinicama Vojske Srbije u kojima će obavljati osnovne dužnosti profesionalnih vojnika.

Čestitajući vojnicima položenu zakletvu i u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je, između ostalog, rekao da odbrana otadzbine za naš narod oduvek predstavlja odraz časti i više od obaveze, što svojim prisustvom svečanosti potvrđuju i mnogobrojni građani.

„Onaj ko izabere da postane vojnik, taj zaslužuje posebno poštovanje. Biti vojnik znači biti spreman na napore, na odricanja radi odbrane otadzbine i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti društva. Sve je veći broj mladih koji svoju budućnost vezuju za sistem odbrane i pred nama je danas još jedan dokaz ugleda Vojske Srbije meću našim građanima. Ovi mladići i devojke odlučili su da se zavetuju čašću da će čuvati i braniti otadzbinu. Vaše opredeljenje da dobrovoljno služite vojni rok predstavlja čast i pokazuje odvažnost i spremnost da se služi uzvišenom cilju – bezbednosti i ugledu Srbije. Polaganjem zakletve postali ste deo sistema odbrane“ – rekao je general Mojsilović i istakao da će Vojska Srbije uvek biti pouzdan oslonac našoj Srbiji, kako u dobru, tako i u zlu.

„Danas Vojska Srbije bitno doprinosi očuvanju bezbednosti ne samo u regionu, nego i u svetu, posebno razvojem saradnje i partnerstva s drugim vojskama. Naše učešće u multinacionalnim operacijama van granica Srbije povećava ugled ne samo vojske već i države u svetu, jačajući njen diplomatski potencijal za ostvarivanje interesa naših građana, rekao je general“-potpukovnik Mojsilović.

U valjevskoj kasarni zakletvu je položilo 197 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2018. godine“, kadeta, učenika srednje stručne vojne škole i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije generacije „septembar 2018. godine“.

Svečanosti su prisustvovali komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, načelnik Uprave za logistiku Vojske Srbije, brigadni general Željko Ninković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Valjeva, Kolubarskog upravnog okruga, Srpske pravoslavne crkve i MUP-a.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*