Vojska na Ušću prikazuje svoje oružje (VIDEO)

Biće prikazani proizvodi domaće odbrambene industrije, ali i naoružanje i oprema kupljeni u inostranstvu

Ovako je izgledao prikaz naoružanja VS u Kragujevcu za Vidovdan (Foto Ministarstvo odbrane)

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će u sredu 15. septembra u parku Ušće u Beogradu, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, organizovati prikaz naoružanja i vojne opreme. Svi koji tog dana dođu u pomenuti deo Novog Beograda imaće priliku da vide čime je, i čime će biti, opremljena naša vojska. Biće prikazana borbena i neborbena vozila, savremena sredstva artiljerije, protivvazduhoplovni sistemi, besposadne platfome, naoružanje specijalnih jedinica, kao i brojna druga sredstva.

– U prikazu će učestvovati proizvodi srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema „nora” i „oganj”, PVO sistema PASARS, borbenih oklopnih vozila „lazar” i „miloš”, ali i helikopteri Mi-35, Mi-17, H-145 i „gazela”, bespilotne letelice, kao i brojna druga borbena i neborbena sredstva koja su proizvod sopstvenog razvoja naše odbrambene industrije – navodi u izjavi za „Politiku” pukovnik dr Miodrag Lisov, pomoćnik direktora Vojnotehničkog instituta.

(Video Ministarstvo odbrane)

Ova naučna institucija će na posebnom štandu predstaviti deo procesa istraživanja i razvoja, kroz prikaz procesa projektovanja vazduhoplova, guseničnih i točkaških vozila, eksperimentalna ispitivanja u vazdušnom tunelu i deo drugih laboratorijskih kapaciteta. Biće izloženi i trenažer za obuku posada tenka, antidron sistem i optoelektronski uređaji.

– Svakako da poseban akcenat stavljamo i na mlade, studente završnih godina tehničkih fakulteta, zainteresovane da nastave svoj rad u našem institutu, koji će ovom prilikom moći da se detaljnije upoznaju s uslovima konkursa za stipendiranje – izjavio je pukovnik Lisov.

U prikazu će učestvovati i Vojna akademija i Vojni muzej, sa svojim sadržajima.

– Ovo će biti veoma bogat prikaz, a onima koji su zainteresovani da budu pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao kadeti na akademijama ili kroz služenje vojnog roka, pružićemo sve informacije o tome. Program počinje u osam časova i trajaće tokom celog dana. Verujemo da ćemo svi uživati u parku Ušće i pozivamo sve koji su u prilici da dođu i da se druže s nama – kaže pukovnik Lisov.

 

 

IZVOR.POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*