Vojske Srbije i Mađarske održale vojnu vežbu na Tisi

ITEL –

Na Tisi kod Titela održana je međunarodna vojna vežba „Gvozdeni mačak 2021“. Komandno-štabnu i taktičku vežbu sa bojevim gađanjem vojske Mađarske i Srbije redovno organizuje već 11 godina

vojna, vezba

Izvor: RTV

Taktička vežba „Gvozdeni mačak“ organizuje se sa ciljem unapređenja operativnih sposobnosti rečnih flotila Vojske Srbije i Mađarske.

Vežba se održava naizmenično jednu godinu u Srbiji, a drugu u Mađarskoj, te su iskustva značajna za obe formacije.

„Težište na izvođenju vežbe i na pripremi izvođenja vežbe je na uvežbavanju multinacionalne komande zajedničke komande za komandovanje snagama u operaciji. Tokom vežbe i tokom priprema za vežbu izvedena su pripremna pojedinačna i bojna gađanja sa brodovima i sa grupama brodova, ali smo istovremeno iskoristili priliku da uvežbamo naše ronilačke, pontonirske i logističke jedinice za izvršenje operacije“, rekao je Ljubiša Marković, komandant rečne flotile, Vojska Srbije.

U Mađarskoj ne postoji poligon za gađanje na vodi, te vojnici nemaju prilike da na svom terenu vežbaju u realnim uslovima, već to čine na kopnu.

„Zvanični jezik vežbe je engleski, pripadnici obe vojske su spremni da na komande na ovom jeziku izvršavaju zadatke. Olakšavajuća okolnost je što na vežbi učestvuju samo pripadnici rečne flotile, jer se obe formacije susreću sa istim izazovima, takođe Mađarska vojska poseduje brodove koji su izrađeni u bivšoj Jugoslaviji tako da nam je obuka i tehnika ista, pa nam je lako sinhronizovati se“, rekao je Žolt Silađi, komandant Prvog puka za razminiranje Vojske Mađarske.

Na vojnoj vežbi Gvozdeni mačak brodovi imaju mešovitu posadu, a ove godine po prvi put na taktičkoj vežbi kao posmatrači učestvovali su i pripadnici oružanih snaga Austrije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*