Vojvođanski Slovaci izlažu u Bratislavi

Ekskluzivna izložba umetničkih fotografija „Slovačka lepota” imala je veliki uspeh u Bratislavi 1. septembra, na Dan ustavnosti Slovačke. Autori fotografija su Pavel Surovi i Branislav Kokavac iz Kisača.

Tom prilikom je promovisana i istoimena knjiga autora koja sadrži portrete Slovakinja u narodnim nošnjama. To je prvi put da neko iz Srbije povodom tako značajnog događaja u Slovačkoj izlaže u Bratislavskom dvorcu u kojem je krunisana Marija Terezija i u kojem je carica provodila letnje mesece.

Poslanik Skupštine Vojvodine Pavel Surovi, koji je i direktor Kulturnog centra „Kisač”, kaže za „Dnevnik” da su izložbu na poziv predsednika slovačkog parlamenta Andreja Danka organizovali slovački parlament i Kulturni centar „Kisač”, uz finansijsku podršku Grada Novog Sada i Fondacije „ Novi Sad 2021– Evropska prestonica kulture”.

„Velika mi je čast što projekat „Slovačka lepota“, koji je nastao u Kisaču, imao takav potencijal da zadivi svet. „Slovačka lepota“ je osvojila Bratislavski zamak, a to je za mene lično, za Grad Novi Sad, moj rodni Kisač i Slovake u Srbiji svakako bio veliki dan koji će ostati upamćen“, rekao je Surovi.

Knjiga „Slovačka lepota“ je dvojezična – osim slovačkog, donosi tekst i na srpskom jeziku. Projekat predstavlja etnografski i kulturni osvrt na 300-godišnju tradiciju, kulturu, običaje u oblačenje Slovaka na prostorima Srbije.

„Ponosan sam što sam mogao da predstavljam Srbiju i slovačku nacionalnu manjinu u Bratislavi. U dvocrcu su svi zaustavljali devojke u nošnjama i slikali se s njima, misleći da su princeze. Zaista su predstavljale veliku atrakciju“, kazao je Surovi.

Na otvaranju izložbe je upriličen atraktivan program, spoj modernog i etno, u duhu izložbe „Slovačka lepota”. Alisa Oravec iz Pančeva je publiku oduševila modernim etno-plesom, dok su Magdalena Kanja iz Selenče i Ivana Vozar iz Kisača starim izvornim pesmama dirnule duše posetilaca.

Tokom programa bila je organizovana modna revija slovačkih narodnih nošnji starih i do 120 godina. Gostima su se obratili autori izložbe Pavel Surovi i Branislav Kokavac, a o projektu „Slovačka lepota” govorila je pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan, koja je svoje slobodno vreme posvetila tom projektu.

Predsednik parlamenta Slovačke Republike Njegova ekselencija Andrej Danko je krstio knjigu „Slovačka lepota”. Krštenje knjige je ritual kod Slovaka kada se knjiga poliva rakijom i šampanjcem pa se posipa solju da bi bila uspešna. Kršteni primerci knjige se okače na zid kao uspomena.

Izložba, koju je prvi dan pogledalo oko 5.000 posetilaca, trajaće do 9. septembra.

Izvor: Dnevnik.rs

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*