Vučević: Rekordan budžet Grada Novog Sada

NOVI SAD –

Gradski budžet iznosi rekordnih 34 460 830 923 dinara, što je zasluga svih Novosađana, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na sednici Skupštine Grada Novog Sada.

U odnosu na rebalans s proleća, budžet je povećan za 87 612 300 dinara. Po tome se vidi da sve više ljudi u Novom Sadu radi i da su plate iznad republičkog proseka, naveo je Vučević.

skupstina,, grada,, gradonacelnik

Izvor: RTV (Jaroslav Pap)

„Takođe, ovakav budžet pokazatelj je da građani uredno izmiruju svoje obaveze, ali i potvrda da je građevinska operativa u punom zamahu“ ističe gradonačelnik.

Od poreza na zarade Grad je prihodovao gotovo 11 milijardi dinara, a ceo budžet je 2012. godine iznosio 15 milijardi dinara.

Kako pojašnjava Vučević višak novca će biti raspoređen tamo gde je najpotrebnije. 266 miliona dinara biće uloženo u putnu privredu, a pomoći će se  i preduzećima koja su u problemu zbog Kovida, pre svih JGSP-u, SPENS-u i “Tržnici“.

„Gradski prevoznik je pod najvećim udarom, kaže Vučević i dodaje milion kilometara je više pređenih u prvih šest meseci ove godine, a 100 000 manje je prodatih karata, pri tome 117 vozača je na bolovanju od njih 628 koji rade. Za SPENS je opredeljeno 144 miliona dinara.Kako navodi „U tom preduzeću manji su prihodi zbog umanjenja zakupa poslovnog prostora koje je deo paketa pomoći Grada novosadskoj privredi“.

Vučević kaže da su i ugostiteljski objekti oslobođeni plaćanja naknade za zauzeće javne površine za bašte,  nema koncerata i događaja u meri u kojoj ih je bilo pre epidemije.

JKP “Vodovod i kanalizacija“ iz gradske kase dobiće 62,5 miliona dinara, 307 miliona dinara namenjeno je za projekat Evropska prestonica kulture, i to su sredstva dobijena od Republike, rekao je gradonačelnik Vučević.

Po 5000 dinara primiće 4700 penzionera, 2600 korisnika socijalne pomoći i 1900 roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Gradonačelnik Vučević kaže i da je u budžetu pripremljeno 25 miliona dinara da bi se i ove godine doniralo Republičkom fondu za lečenje dece u inostranstvu.

Povećana su i sredstva za  prvorođene bebe sa 35 000 na 50 000 dinara, a za trojke sa 150 000 na 200 000 dinara, naveo je gradonačelnik dodavši da je „Pred nama interesantan plan generalne regulacije, a tiče se prostornog plana koji obuhvata bivši železnički koridor Petrovaradin- Beočin, gde treba da bude izgrađena zelena pešačko-biciklistička staza.

Predviđen je i novac za prvi kamp park. Na taj nedostatak, ističe Vučević ukazali su predstavnici turističke ponude grada. Predviđeno je da taj kamp bude kod studentskih domova na Limanu.

Pred odbornicima Grada je gotovo 70 tačaka.

Sednica Skupštine Grada Novog Sada, 20. po redu, zbog poštovanja epidemioloških mera, održava se u velikoj sali Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*