Vučević: Za 12 miliona evra smo smanjili dug Novog Sada od 2012. godine

Novi Sad je zadužen za kredite iz ranijih perioda, za iznose koje je grad povlačio do 2012. godine kada su se tadašnje gradske vlasti zaduživale po različitim osnovama.
milos vucevic, Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Ovo je faktografija i konstatacija. Grad Novi Sad je u momentu kada sam ja izabran za gradonačelnika septembra 2012. godine dugovao 29 miliona evra po osnovu kredita. Tu su municipalne obveznice i to su krediti za koje je grad bio pokrovitelj. Danas, tačnije na 23.11. kada je rađen presek, Grad Novi Sad je zadužen 17 miliona evra, znači mi smo za 12 miliona evra smanjili dug za 9 godina, što nije mali iznos, ali morali smo da ispoštujemo sve ugovorene obaveze, i da plaćamo po vrlo visokim kamatama te obaveze, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada u emisiji „Grad i mi“ na RTV1.

„Sve u svemu, kada pričamo o napretku jednog grada preduslov je politička stabilnost, iako to deluje prilično konzervativno, ali bez političke stabilnosti vi ne možete da donosite prave odluke i ne možete da snosite punu odgovornost prema građanima. U periodu od 2016. godine pa nadalje mi smo dobili stabilnost i mogli smo da se okupimo oko politike, a ne oko matematike. Imali smo i podršku države koja se ogledala ne samo u pogledu velikih infrastrukturnih projekata, već i u dovođenju investicija u Novi Sad – 7, 8 fabrika smo doveli, dramatično popravili krvnu sliku novosadske privrede, ali mnogo je lakše kada imate dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom, jer na jedan vaš dinar možete da prikupite još jedan i da rešite više problema“, istakao je Vučević.

On je podsetio da je Grad do sada, samo za kamate za municipalne obveznice, platio 12.586.000 evra.

„Mi nećemo zaduživati Grad za nerealne projekte i projekte koji nisu pripremljeni za realizaciju. Da budem precizniji, nije problem što je Grad hteo da povuče 2011. godine pare za velike infrastrukturne projekte, da rešava kanalizaciju i Bulevar Evrope, problem je bio kamatna stopa i loša ekonomska slika u državi i gradu, i to što uopšte nisu bili pripremljeni projekti, tj. Grad se zadužio, a nije mogao to da reši jer nije bilo rešeno urbanistički, planski, imovinsko-pravno i sve vreme „taksimetar“ radi. Mi danas dobijamo ispod dva posto kamatnu stopu za kredit. Mi smo za električne autobuse, koje kupujemo zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a mislim da ćemo 7.decembra potpisati ugovor, dobili kamatu 1,1 posto. To je jeftinije nego da koristite svoj novac. Kao što ćemo dobijati odlične kreditne linije i za izgradnju velikih sportskih centara i za izgradnju mostova (pešačko-biciklistički)“, dodao je on.

Gradonačelnik je istakao da su loši krediti nasleđeni, ali da se finansiraju vrlo stabilno zato što je budžet mnogo jači.

„Konkretno budžet Grada Novog Sada za 2012. godinu iznosio je 16.093.000.000 dinara, budžet Grada za 2021. godinu je 34.460.000.000 dinara. Ovo je nešto što ne može niko da ospori. To je pobeda Novog Sada, pobeda svih Novosađana. Mi iz ovog finansiramo velike projekte i asfaltiramo ulice, gradimo nove mostove, subvencionišemo decu u privatnim vrtićima i potpuno je besplatan gotovo 700 miliona dinara je izdvajanje grada za 17 hiljada mališana u državnim vrtićima. To je rezultat ove politike, stabilnosti, odgovornosti i ekonomskih parametara koji govore da se Grad dobro kreće“, izjavio je Vučević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*