Vučić čestitao Siju Nacionalni dan NR Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku  predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine. U čestitki se kaže:

„Poštovani predsedniče i dragi prijatelju,

Primite moje iskrene čestitke povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, uz najbolje želje za napredak Vaše divne zemlje i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, sa kojima nas povezuju strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Želim da Vam ovom prilikom zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, koje ste mi ukazali tokom posete Pekingu, a pre svega na sadržajnom razgovoru, jer je svaki susret sa Vama ne samo potvrda novih dometa u odnosima Srbije i Kine, već i izvanredna prilika da crpim nova saznanja iz impresivnih kineskih razvojnih iskustava.

U godini u kojoj Kina obeležava značajnu godišnjicu – četrdeset godina od početka reformi i otvaranja prema svetu, izvanredni uspesi koje ste za tako kratko vreme postigli u svim oblastima, svedoče o mudrosti kineskih lidera i požrtvovanosti kineskog naroda. Radujem se svim uspesima prijateljske Kine, uveren da će, uz Vaše snažno liderstvo, biti nastavljeno uspešno sprovođenje reformi i izgradnja socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i realizacija postavljenih stogodišnjih ciljeva.

Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta. Vaša lična inicijativa „Pojas i put“, jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji. Saradnja naših dveju zemalja jača u svim oblastima, ne samo kroz bilateralne odnose, već i u okviru mehanizma saradnje „16+1“, kao dela inicijative „Pojas i put“. Pred nama su brojne mogućnosti, a mostovi, auto-putevi i moderne železnice, između ostalog, postaju vidljivi simboli prijateljstva i saradnje Srbije i Kine.

Veoma sam ponosan na činjenicu da su, upravo u trenutku kada sam na čelu Srbije, odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou ikada, i što imam priliku da, zajedno sa Vama, ispisujem nove stranice naše zajedničke istorije.

Želim da ponovim posebnu zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju. Podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, od ključne je važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije. U isto vreme, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“, koju nastavljamo sa istom odlučnošću.

Srbija, kao zemlja koja ljubomorno čuva svoju nezavisnost i slobodarsku tradiciju i veruje u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti, isto tako pruža podršku Kini dok, poštujući međunarodno pravo i načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, gradi pravedniji svetski poredak.

Dozvolite mi da ponovo izrazim veliko zadovoljstvo što ste prihvatili moj poziv da nam učinite čast i posetite Srbiju. U očekivanju našeg skorog susreta u Beogradu, kao i ponovnog viđenja na Forumu „Pojas i put“ sledećeg aprila u Pekingu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja,“ navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*