Vučić: Da sam na Putinovom mestu, nisam siguran da bih izašao u susret našim molbama

(Foto Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za našu zemlju i građane cena gasa od izuzetnog značaja.

Vučić je tokom obraćanja javnosti ukazao na to da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara za 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za našu zemlju od 600 miliona evra.

„Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou”, pojasnio je Vučić, preneo je Tanjug.

Predsednik ističe da će to indirektno značiti gubitak od više od milijardu evra jer sa tom cenom Srbija neće moći da privuče investitore.

Kako je pojasnio, operativni troškovi kompanija će biti veći, to će uticati na inflaciju, a i dodatno će povlačiti cenu električne energije.

Vučić navodi da iz tih razloga ima tremu pred sutrašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iako ima, kako kaže, dobre i prijateljske odnose sa njim.

„Ali, imam odgovornost za zemlju i boriću se, boriću se za interese naše zemlje i zamoliću ga da nam izađe u susret. Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja da sam na njegovom mestu to prihvatio. Odatle je trema, ali boriću se i moliću, moliću za svoju zemlju i narod”, kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara gasa kubnih i da će sutra jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom biti – gas za našu zemlju.

„Za nas je gas ključno pitanje, mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion”, rekao je Vučić.

Zakon o eksproprijaciji u skladu sa Ustavom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je zakon o eksproprijaciji u skladu sa Ustavom Republike Srbije i da nema nikakve veze sa Rio Tintom, već je bio potreban kako bi se izbegli problemi u izgradnji infrastrukturnih projekata.Na pitanje da li će zbog negativnog mišljenja i kritika javnosti zamoliti da se povuče predlog zakona o eksproprijaciji, kao što je uradio sa zakonom o policiji, objasnio da kao predsednik ne može da vraća zakone koji mu se ne sviđaju, već samo ako smatra da nisu u skladu sa Ustavom.„Što se tiče zakona koji tretiraju eksproprijaciju, oni su usklađeni sa Ustavom Republike. Taj zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom ili slično. Suočavamo se sa problemima prilikom izgradnje projekata. Kada gradimo jedna tunel, izgubimo 160 dana u čekanju za miniranje tunela, jer želimo da izbegnemo svaku mogućnost povrede nečije imovine”, kazao je on.Vučić je ponovio da će oko Rio Tinta narod doneti odluku i da je uveren da narod uvek donosi pametnu odluku, jer sagleda sve aspekte.„Ne može narod da odluči dok mi nemamo ništa, jer ne znamo šta da ga pitamo. Čekamo Rio Tinto da dođe i kaže šta želi“, ukazao je Vučić, preneo je Tanjug.

Kaže da je to zbog toga što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju koja je na berzi put puta veća od proizvodne cene u našoj zemlji.

Vučić napominje da zbog toga ne moramo da uvozimo neophodne količine struje po tako visokim cenama, koje na dnevnom nivou iznose više miliona evra.

To su trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebno za države u regionu.

„Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavata u celoj Evropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu”, naveo je Vučić.

Zašto svi ćute na Kurtijeve priče o ujedinjenju Kosova i Albanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada u kojem će zatražiti objašnjene i odgovor na pitanje – kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.

„Kako je moguće da Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, svako malo, ali na vrlo jasan način i pre tri dana ponovo, jasno i precizno govori i to, ne kao neko ko se zalaže, već o sopstvenoj želi za ujedinjenje Kosova i Albanije”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je konstatovao da niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala.

„Ni takozvani izvestioci za KiM, ni izvestioci za bilo šta, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara zemalja članica EU. Niko nije”, ukazao je predsednik Srbije.

Zato će, ističe, njegovo pismo sadržati prosto pitanje – da li to znači da će tako da ćute i da neće reagovati ukoliko bi bilo ko odavde, iz Beograd, govorio o ujedinjenju sa nekim drugim.

„Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava, ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku…”, dodao je Vučić i upitao“

„Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?”.

Pri tome, naglašava, ne kaže da će se Srbija zalagati za ujedinjenje sa nekim drugim, jer se zalaže za međunarodno priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.

„Ali, tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to neko iz Srbije ili RS? Da li bi bio sličan ili isti odgovor, ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju. Ja ću da se drznem, da pitam i tražim objašnjenje”, rekao je Vučić.

Dodao je da će to objašnjenje tražiti u zvaničnoj formi od svih šefova država i vlada.

„Moram da pitam kako bi reagovali da takve izjave dolaze iz Beograda, kakve dolaze iz Prištine, jer jednom sa tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude – pustite, koga briga šta priča Kurti. Ali, zato kažu – kad Vučić to priča to može i da se desi, što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao”, rekao je Vučić.

Ponovo je upita da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost, ako je Albanac ili pripada nekim drugim narodima, ali nemate pravo, ne na neodgovornost, već na iste aršine, ako ste Srbin.

„Samo želimo da to neko jasno kaže”, zaključio je Vučić.

Uskoro dobre vesti za „Fijat”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da uskoro očekuje dobre vesti za kragujevački Fijat, ali da o tome još ne može da govori.

Vučić je, na pitanje da li će sutra podsetiti predsednika Rusije Vladimira Putina da je pre šest ili sedam godina obećao uvoz srpskog Fijata u Rusiju, rekao da se ne stidi toga što je molio Putina i za to, kao što će ga sutra moliti za gas.

Naveo je da Rusija u to vreme nije mogla da donese tu odluku zbog Belorusije i Evroazijske unije.

Kaže da kragujevački Fijat sada ima manju proizvodnju modela fijat 500 L nego ranije i da je ta fabrika pre bila među prvim kompanijama po izvozu i doprinosu BDP-u naše zemlje, što sada nije slučaj.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vesti za Fijat, ali o tome još ne mogu da govorim i o tome će više pričati Ana Brnabić kada neke stvari budu završene, što će biti dobre vesti za kragujevačke radnike”, kazao je predsednik, preneo je Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*