Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas po podne učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu.

To će možda biti prva prilika da predsednik Srbije ukrsti argumente sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji prisustvuje istom panelu, zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Panel na temu „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ održava se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Foto: Instagram/ buducnostav

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsednikom Vučićem, a on je uzvratio da je naša strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Najavljeno je da će panel moderirati bivši specijalni savetnik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Natali Toci, inače direktorka Instituta za spoljne poslove.

Na Instagramu na profilu „Budućnost Srbije AV’ objavljene su dve fotografije sa tog skupa.

Kurir navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je Kurti rekao da će Priština uvesti Srbiji recipročne mere, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio:

„Ne možete da vređate Srbiju“.

Vučić je, obraćajući se Kurtiju, dodao:

„Ne predstavljate državu. Pola sveta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Ako nastavite sa uvredama, ok je. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko mini Šengena… ja vas ne razumem“, rekao je srpski predsednik, kako ga citira list, i konstatovao da je ta inicijativa za Kurtija „veliki izazov“.

On je dodao i da Kurti, ako razmišlja o merama reciprociteta, treba da pročita Briselski sporazum.

„Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i ništa niste uradili“, rekao je Vučić, na šta Kurti, kako navodi Kurir, nije odgovarao.

Panel o Zapadnom Balkanu inače održava se iza zatvorenih vrata.

Za okruglim stolom je i kosovski predsednik Hašim Tači, kojem Kurti osporava legitimitet za dijalog sa Beogradom.

IZVOR:B92

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*