Vučić: Mit je da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na Kosovo i Metohiju

EOGRAD –

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je za rešenje pitanja KiM potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se našlo kompromisno rešenje.

„Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na različite načine da dođu do rešenja“, rekao je Vučić večeras za Juronjuz Srbija.

Na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je mit – ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bez koga se ne može, a to je vrednost svega što su naši preci uradili.

vucic, euronews

Izvor: Euronews

Na pitanje da li je mit da Srbija polaže pravo na KiM, da niko drugi ne polaže to pravo, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

„Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo – sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje“, rekao je Vučić.

Srbija je spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči, poručio je Vučić stav ve dijaloga sa Prištinom.

Vučić je na pitanje šta je kompromis, rekao da čak i da zna ne bi rekao, jer do kompromisnog rešenja treba da se dođe na način da jedna i druga strane popuštaju.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Porfirija na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini, podsetio da je to govorio u više navrata ne samo aktuelni, već i prethodni patrijarh Irinej.

„Govorio je o duhovnim vrednostima, kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unutar Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije“, objasnio je Vučić.

„Odmrzavanje konflikta vodi u katastrofu, nemire, sukobe“

Istakao je da moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

„Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu, nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred“, rekao je on.

Na konstataciju bivše kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku da vreme ide na ruku Srbije, odgovorio je da, ako se gleda iz njenog ugla da Srbija jača, jeste tačno, ali je zato i ulog veći.

„Možete da jačate kada imate više investicija, veći međunarodni ugled, ali to sve gubite prekidom pregovora, incidentima“, naglasio je on.

„Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti da dobije stolicu u UN“

Vučić je poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti da dobije stolicu u UN.

Vučić je rekao da je nedavno u Briselu drugi put u životu video Aljbina Kurtijha, koji se tada iznenadio odgovoru koji je dobio – da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

„Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne napamet. Poslednji put kada smo se videli (u Briselu) kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćeš li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao – nikada“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da dobijanje stolice u UN za Kosovo ne zavisi samo od nas jer, kako je rekao, neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

„Inicijativi mini Šengen menjamo ime na samitu u Skoplju“

Vučić je najavio da će se inicijativi „mini Šengen“, u kojoj je Srbija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, promeniti ime na samitu u Skoplju koji će biti održan 28. i 29. jula.

Dodaje da će tri zemlje da nastave da rade sa poverenjem jedni u druge.

Prema njegovim rečima, svi koji su se zalagali za Balkan Balkancima stradali su jer su ih svađali svi kako bi mogli da koriste potencijale Balkana.

„Kada razumemo da smo na evropskom putu, ali da sami možemo trenutno da uradimo više, da stvaramo poverenje i ako uspemo do 29. jula da napravimo tri dogovora, svi naši kapaciteti biće veći“, naveo je predsednik dodajući da to nije zamena za evrointegracije bilo koje zemlje.

Ocenio je da je ovaj projekat je veoma važan i to kao ideja za budućnost, kao i zato što će omogućiti kapacitete svih koji učestvuju u tome.

„Pred kraj svačijeg mandata političari kojima nije stalo do ličnog bogaćenja analiziraju šta su radili i šta su sem puteva, pruga, muzeja, fabrika, svega ostalog, od ideja ostavili i za budućnost. Ta inicijativa je veoma važna“, kazao je Vučić.

„U EU postoji zasićenje od proširenja“

Predsednik Srbije je izjavio da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne zavisi samo od nas, dodajući da u samoj Uniji postoji zasićenje od proširenja.

„U EU ne postoji želja za proširenjem. Mi ćemo sve da uradimo, napravili smo napredak u vladavini prava, bili smo konstruktivni u razgovorima sa Prištinom, jesmo li nešto dobili – nismo. Postoji političko zasićenje proširenjem u EU“, kazao je Vučić.

Navodeći da u poslednjem Izveštaju Evropske komisije postoji konstatacija da je Srbija napredovala, Vučić kaže da ima i zamerki, kao i da država ne beži od svoje odgovornosti.

„Ne bežim od naše odgovornosti, morali smo milion stvari u vladavini prava da uradimo brže“, kazao je Vučić.

Dodaje da je ipak Srbija spremna za dva klastera, da je u brzom roku uspela da uradi stvari koje su od nje tražene, ali da ni na jedan način nije nagrađena.

Bez obzira na neotvaranje poglavlja, Vučić kaže da će naša zemlja nastaviti da radi i dodaje da Srbija ekonomski pristiže zemlje članice, kao i da se mnogo brže razvija u tom smislu.

Na pitanje o problemu koji EU zamera Srbiji, a tiče se korupcije, predsednik kaže da je dosta završeno po tom pitanju, ali da dosta i nije.

„Deo krivice je nesumnjivo na našoj strani, ali nije samo do nas i svi to znaju“, kazao je i ukazao da je Severna Makedonija završila ono što se od nje očekivalo, odnosno da je promenila ime, kao i imena autoputeva, aerodroma, spomenika.

„Pa što im nisu otvorili nijedno poglavlje“, upitao je Vučić i naglasio da su priče o tome kako Bugarska ili Hrvatska ne daju, su „priče za malu decu“.

„Očekujem parlamentarne izbore naredne godine“

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje održavanje parlamentarnih izbora naredne godine.

Upitan da li će se kandidovati ponovo za predsednika Srbije, Vučić je rekao da to u ovom trenutku ne može da kaže.

Prvo, dodao je, želi da vidi ko će biti protivkandidati.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*