Vučić: Nadamo se da Grčka neće doneti pogrešnu odluku

„Nema potrebe za panikom jer je to deo velikih pritisaka koje smo mi kao zemlja očekivali, kaže predsednik Srbije.- Srpski BDP premašio 50 milijardi evra, piše Politika.

Aleksandar Vučić (Foto Tanjug – S.A.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć  da su pritisci na Grčku bili očekivani kada je priznanje Kosova u pitanju.

Vučić je rekao da je Grčka naša bratska zemlja i da se nada da ona neće doneti tu lošu odluku.

„Za nas je važno da nema panike za Srbiju nikakve, mi smo znali ovakve stvari. Prvo su uspostavili kancelariju za trgovinske veze kada su nam Albanci uvodili protivpravne takse, a onda smo u petak u pet popodne obavešteni od Grčke da oni dalje unapređuju saradnju sa Kosovom, podižu nivo komunikacija u kancelariju za kosovske interese. To je za nas bolno, teško, da ne govorim da je nama Grčka draga, bratska zemlja i nadamo se da neće doneti tu odluku“, rekao je Vučić

„Nema potrebe za panikom jer je to deo velikih pritisaka koje smo mi kao zemlja očekivali. To se radi u isto vreme, dan uoči posete Lajčaka Beogradu, a dve nedelje pred nastavak dijaloga. U slučajnosti ne verujemo“, rekao je Vučić.

Ističe i da niko neće da ispravi Vjosu Osmani o čemu god da priča.

„Potrebno je Srbiju saterati uz zid, ali to nisu samo pritisci oko Kosova nego da bi se zaustavila Srbija u ekonomskom rastu“, naglasio je Vučić.

„Nije niko od nas ovo izmislio, videli smo sve kako se zbiva. EU i Amerika pritiskaju, a njihovo rešenje je međusobno priznanje Kosova. Njima ne smeta kada nas vređaju, a stvaraju kojekakve non-pejpere, pa mene optužuju za to“, kaže Vučić.

„Lajčak mora da sluša šta kažu Berlin i Pariz. Srbija je dobra samo kada sluša i kada je manja i slabija od svih u regionu. Onog trenutka kada Srbija postaje snažnija, to ne odgovara, to mora da se zaustavi jer Srbija postaje hegemon“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je još ranije najavljivao da očekuje snažnije pritiske na Srbiju o kosovskom pitanju, ali i pritiske na druge zemlje.

 

Ne radi se samo o Kosovu, cilj da se zaustavi uspešna Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da pritisak na Srbiju raste, ali da nema veze samo sa zahtevom da Beograd prizna Kosovo, već je cilj da se Srbija zaustavi u ekonomskom rastu.

Vučić je, u emisiji „Ćirilica” na TV Hepi, kazao da se vidi narastajući pritisak SAD i EU da se dođe do rešenja, a za njih rešenje je uvek priznanje.

Ukazao je da nikada niko Vljosu Osmani neće da ispravi kada govori o međusobnom priznanju, genocidu, kada kaže da su Srbi serijski silovatelji, kada traže da dobiju ratnu odštetu, a oni otcepljivali teritoriju.

Naglasio je da oni pišu non pejpere, od kojih nijedan nema veze sa Beogradom, a onda optužuju srpske vlasti da stoje iza njih.

Na konstataciju da tvrde da iza non pejpera stoje Vladimir Putin i on, Vučić je rekao ironično da su on i Putin sigurno toliko moćni da objave tako nešto u „Koha ditore”, koji vodi čovek koji je srž prištinskog pregovaračkog tima.

„Naravno da znaju da su to sve laži, ali je potrebno Srbiju doterati uza zid, da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa. Ne radi se samo o priznanju Kosova, to je samo jedan deo. Postoji drugi problem, a to je da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu”, podvukao je Vučić.

Srpski BDP premašio 50 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a većim od sedam odsto, kao i da će ukupna vrednost BDP-a porasti na više od 50 milijarde evra.

„Ukoliko budemo imali ove godine stopu rasta od šest odsto, a sad vam kažem, pošto nam je stopa rasta za april 10,5 odsto, verujemo da ćemo imati rast BDP-a više od sedam odsto u 2021. Ali, ukoliko bude šest odsto naš ukupni BDP biće 50,5 milijardi evra”, rekao je Vučić gostujući na TV „Hepi”.

Istakao je da je Srbija u 2013. imala BDP vredan 34 milijarde evra, što znači da je napravljen rast u vrednosti BDP-a od 50 odsto za samo sedam godina.

„Pedeset odsto ukupne vrednosti svega što stvorimo”, naglasio je Vučić dodajući da je to Srbija uspela da postigne uprkos poplavama i pandemiji korona virusa.

Napomenuo je da je Crna Gora imala BDP vredan 4,2 milijarde evra 2013. godine, kao i da je prosečna plata tada u Srbiji bila 329 evra, u CG 500 evra, a BiH 372 evra.

Dodao je da će CG ove godine imati BDP vredan ispod četiri milijarde evra, tako da je pre taj odnos bio osam prema jedan između Srbije i CG, a sada je 14 prema jedan.

„Ako nam je 50 milijardi ukupan BDP, ako rastemo 2022. sedam odsto, mi ćemo ići sa 50,5 na 54 milijarde evra. Ako rastemo još sedam odsto, posle idemo na 58 milijardi evra. Brzinom munje ćemo da se približavamo neuporedivo razvijenijim zemljama i da pravimo sve veću razliku u odnosu na sve druge”, naglasio je Vučić, preneo je Tanjug.

Dodaje da su nam zato važni izvoz, investicije i potrošanja.

Zato bi svako zaustavljanje ekonomskog razvoja Srbije, kako je istakao, bilo katastrofa i zato je važno da Srbija čuva mir, da ne bude izolovana, kao i da nastavlja da vodi pregovore sve vreme.

„Jer, mi dobijamo na vremenu zbog ekonomskog razvoja”, naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada stopa javnog duga 58 odsto BDP uprkos kovidu, dok je u Crnoj Gori 105,5 odsto BDP-a.

Takođe, Srbija ima priliv direktnih stranih investicija 61 ili 62 odsto priliva svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

 

Srbija prva u Evropi po rastu BDP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija prva u Evropi po rastu BDP-a u prvom kvartalu od 1,7 odsto, a da je na drugom mestu Francuska sa rastom od 1,5 odsto.

Vučić je gostujući u Ćirilici na TV Hepi rekao da su to zvanične fleš procene.

„Litvanija je na trećem mestu, Slovačka četvrta, a onda su svi u minisu od Portugala, Španije, Nemačke i Austrije do svih drugih koji su tu prema nuli. Srbija je u prvom kvartalu ove godine broj jedan u Evropi, po onima koji su dostavili svoje statističke podatke”, naglasio je Vučić.

 

Podsetio je da je Srbija 2014. bila četvrta u regionu po visini plata, a danas prva, i neprestano povećava razliku.

Istakao je da se postavlja pitanje zašto bi nekome to odgovaralo.

„Čuo sam od jednog kineskog zvaničnika da nije sve u vezi Kosova, već da preko Kosova žele da sruše celu Srbiju. To nije daleko od istine, iako će govoriti da su najmoderniji i najbolji oni političari koji će sa oduševljenjem prihvatiti nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa, samo lepu priču u novinama, povremeno, pa da zarvšimo kao makedonski premijer Zoran Zaev oko Prespanskog sporazuma”, rekao je on, preneo je Tanjug.

Vučić je dodao da se, kao i u slučaju blokade Severne Makedonije od Bugarske, kada kažu da jedna mala zemlja, može da blokira odluku EU, uvek nasmeje.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*