Vučić: Oni koji slave Oluju treba da znaju da umemo da odgovorimo snažnije, ali nećemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Krušedolu da su Srbi postali pametniji i učili na svojim greškama i poručio „onima koji slave Oluju“ da ne treba da misle da Srbija ne ume da odgovori snažnije jer „ume, ali neće“.

„Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome“,izjavio je Vučić tokom manifestacije povodom 24. godišnjice proterivanja Srba iz Republike Srpske Krajne tokom hrvatske vojno-operacijske akcije „Oluja“.

FOTO: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Vučić je Srbima proteranim iz Republike Srpske Krajine kazao da iz Srbije, „u koju će pustiti svoje korene“, nikada i nigde neće morati da idu.

„Lako je meni da pričam danas o greškama, na njima treba da učimo i da ih analiziramo. Na jednom od obeležavanja ‘Oluje’ rekao sam da je Srbija je u toj nesreći dobila nove Desnice, Matavulje, Tesle“, kazao je Vučić.

Vučić je najavio da će za 25. godišnjicu akcije „Oluja“ na Trgu Republike u Beogradu biti održan najveći skup do sada.

„Za to nam nisu potebne pesme, već da ljudi pokažu ponos, dostojanstvo i srpsku dušu. Pozvaćemo iz celog sveta Krajišnike da dođu na taj skup i da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti šta se to dogodilo“, rekao je Vučić.

Ispred manastira Krušedol održava se centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji „Oluja“ izvršenoj pre 24 godine.

Manifestacija pod nazivom „Oluja je pogrom“ počela je minutom ćutanja za sve stradale. Parastos žrtvama „Oluje“ služio je patrijarh srpski Irinej na platou ispred manastira Krušedol.

Okupljenima je prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba, a zatim se u ime izbeglih obratila Milica Jurić, koja je u vreme „Oluje“ imala devet godina, prenosi Srna.

„Nema sela, kuće, Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da nikada nije sanjao Srbiju već Liku“, rekla je Jurić. Ona se potom zahvalila Srbiji u kojoj je, kaže, njena porodica našla slobodu.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ane Brnabić.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju „Oluja“, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre „Oluje“ živelo više od 90 odsto Srba. Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 200.000 ljudi.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ iz svojih domova proterano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od čega je 1.220 civila.

IZVOR DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*