Vučić: Pre kraja septembra ugovor za brzu prugu Beograd-Niš

NIŠ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će za manje od dva meseca biti potpisan ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Niš.

„To ćemo da uradimo, ja se nadam, u prisustvu najviših evropskih zvaničnika. Pre kraja septembra, mislim 29, 30. septembra očekujem potpisivanje ugovora za prvu deonicu brze pruge Begrad-Niš, gde će vozovi da idu između 160 i 200 kilometara na sat. Gde će put od Beograda do Niša sa stajanjima na stanicama trajati dva i po sata, a ja mislim i manje od dva i po sata. Biće bolje nego automobilom da idete od centra Beograda do centra Niša”, rekao je predsednik za nišku televiziju Belami.

Biće uspostavljen, kako je dodao, brži, bolji i udobniji saobraćaj.

Vučić je rekao da će poslednji pragovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad kod Sremskih Karlovaca biti postavljeni do kraja oktobra ili novembra, nakon čega će se preći na radove na signalizaciji.

„Neka sve radimo još dva, tri meseca, sve testove da uradimo na 200 kilometara na sat i da sve prođe kako treba, pa da u februaru idemo od Beograda do Novog Sada pola sata. . . To je brže nego Berlin – Hamburg što traje sat vremena. To je druga zemlja, druga Srbija”, istakao je predsednik, prenosi Tanjug.

Vučić je podsetio da su za pomenutu deonicu kupljeni najbolji švajcarski vagoni, koji su plaćeni 700 miliona evra. „Dabl-deker kompozicije, najurednije i najlepše u svetu, lepše od francuskih Te-Že-Vea, lepše od svega. To će da bude u Srbiji”, naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je ponosan na to što smo u Srbiji uspeli da promenimo, kao i da je znao da će kada je krenuo u reforme naići na negodovanje ljudi, ali i da je to bio jedini lek, jer se, kako je naveo, „rak ne leči aspirinom i andolom, već najtežim lekovima, hemioterapijom, hrabrošću i odlučnošću”.

Podsetio je da smo za samo osam godina uvećali BDP za više od 55 odsto, kao i da je minimalac 2012. godine bio 159, a da se planira da ovu godinu završimo sa 300 evra, što je uvećanje za gotovo 100 odsto.

„Ako nam je prosečna plata u Srbiji danas 556 evra u martu, mi smo računali da će nam biti krajem marta 612 evra. U Beogradu će biti 770 evra, u Beogradu je danas prosečna neto plata 702 evra”, naglasio je Vučić.

Na pitanje kakva će biti situacija u Nišu, Vučić je odgovorio da će u tom gradu primanja biti preko proseka, upravo zbog industrije.

Dodao je da je u prve dve godine mandata dolazio stalno u Niš jer je razumeo da taj grad mora da bude faktor razvoja juga Srbije, podsećajući da je Niš sada postao glavna raskrsnica, pre svega zbog izgradnje auto-puteva.

TREĆA DOZA VAKCINE

Takođe je najavio  da će primiti i treću vakcinu i to kinesku, kao i da veruje da će medicinska struka doneti odluku da treću dozu prime svi koji su vakcinisani pre više od šest meseci.

„Mislim da će reći svakome da je primi posle šest meseci, bez obzira koju vakcinu je primio. Čekam da kažu da li je savet da se primi neka druga ili ista vakcina, ako ne bude tog saveta, ja ću da primim istu, ali to je stvar izvora ljudi”, rekao je Vučić gostujući na niškoj TV Belami.

Vučić je podsetio da je vakcinisan i revakcinisan kineskom vakcinom i da će primiti i istu treću vakcinu.

Napomenuo je da ljudi koji su primili pre šest meseci vakcinu nisu više toliko otporni i mogu lakše da se zaraze i obole i da je zato i potrebna treća vakcina, javlja Tanjug.

Istakao je da imamo trenutno slobodnih 1,3 miliona vakcina, kao i još 120.000 vakcina za one koji treba da prime drugu dozu.

Vučić je kazao da kineska vakcina sporije stvar antitela od Fajzera, AstraZeneke i Sputnjika, ali da je kinska tradicionalna vakcina koja nema baš nikakav rizik.

„Ne kažem da druge imaju, ali kineska nema rizik ni za šta”, dodao je on.

Predsednik kaže da su u Srbiji sada stvari lošije po pitanju broja zaraženih nego ranije i još jednom zamolio ljude da se vakcinišu.

Kaže da ne razume zašto ne može da se pređe procenat vakcinacije od 35 odsto u mestima kao što su Mionica, Lajkovac, Ub, Ljig, Novi Pazar, Tutin, Sjenica…

Potvrdio je da će treća nova kovid bolnica biti otvorena 1. septembra u Novom Sadu i da ćemo nažalost do tada imati potrebu za tim kapacitetima.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*