Vučić: Prihvatili smo zaključke, pitanje promene granica sporno

(Foto Beta/Hina)

BRDO KOD KRANJA – Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo – Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika.

„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo”, dodao je on.

On je kazao da je najvažnije da postoji koncezus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

„Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom”, preneo je Vučić.

Kazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasili, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio, u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile Ujedinjenje nacije.

Srbija se, kaže, uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može, prenosi Tanjug.

„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni”, rekao je on.

Dodaje da što se granice tiče, očigledno je da nisu mogli da se dogovore, ali da su ostali delovi zaključaka dobri, poput brisanja granica unutar regiona zarad lakšeg protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

„Mnogo toga dobrog ima u zaključcima, a da li smo mogli oko svega da se dogovorimo, naravno da nismo. Zadovoljan sam što je većina mogla da se dogovori, sa izuzetkom Prištine”, kaže Vučić.

Upitan da li je Srbija u stavovima bila usamljena ili je ovoga puta imala podršku, Vučić je odgovorio da su stavovi zemalja u regionu po pitanju KiM poznati već 13 godina.

„Mi ovde svi znamo svoje pozicije. Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznaju nezavisnost Kosova, BiH i Srbija nisu priznale. Različite su pozicije po tom pitanju, a po svim ostalim pitanjima većih razlika ili otvorenih nesuglasica nije bilo”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na sastanku, kao što su pojedini mediji pisali, bilo burno, Vučić je odgovorio da nije bilo burno.

„Ja sam uživao”, rekao je Vučić u pomalo ironičnom tonu, jer su, kako je dodao, svi došli da iznose svoje različite ideje.

Kaže da član Predstavništva BiH Šefik Džaferović uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

EU je umorna od proširenja, ali i Zapadni Balkan

LJUBLJANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će region pronaći neku novu energiju za proširenja EU, jer je, kako je rekao realna situacija takva da u EU postoji zamor od proširenja, ali i u regionu zapadnog Balkana

„Ali posao svih nas da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve u regionu”, rekao je Vučić posle sastanka lidera regiona na Brdu kod Kranja, prenosi Tanjug.

On je naveo da je ključno pitanje u vezi proširenja da li će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU u paketu ili ne i istakao da je Crna Gora ta koja insistira na „principu regate”, odnosno na tome da prvi u EU uđu zemlje koje su naprednije na evropskom putu.

Vučić dodaje i da on nije za to, kao i da ne veruje da EU ozbiljno o tome razmišlja.

„Ostavite sve nas koji smo nesavršeni, koliko problema imamo i šta sve nismo ispunili. I da smo sve ispunili i da smo sve uradili, napravili kompromis između Beograda i Prištine opet ne bismo bili u EU. To je jedno od ključnih pitanja u kojem niko ne govori jer je uvek lakše da prebacimo krivicu jedni na druge”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da je zadovoljan poslednjim razgovorima u Briselu i da veruje da ćemo napredovati na evropskom putu.

„Da li će to biti dovoljno za dve ili pet godina kako danas stvari stoje nisam siguran. Za nas je važno da se potrudimo da rastemo što brže. Zadovoljan sam što smo sa Litvanijom imali najveću stopu rasta u prošloj godini, ove godine verujem da možemo da budemo u prve dve ili tri zemlje Evrope. To je za nas važno da brže sustižemo one koji su razvijeniji od nas, a sve drugo šta da radimo, ne možemo da se ubijemo”, rekao je on.

Vučić je zaključio i da je iz tog razloga važno da postoji saradnja u regionu i da se razgovara.

Dijalog bi trebalo da se nastavi, ali bez naredbi

LJUBLJANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi dijalog trebalo da se nastavi, i u tom kontekstu današnji susret na Brdu kod Kranja ocenio kao interesantan.

On je odgovarajući na pitanje novinara o dijalogu, nakon sastanka, rekao da je bitno da tu postoji kompromis, javlja Tanjug.

„Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje. Naredbe odavno ne prolaze”, rekao je Vučić.

Pristojan odnos sa Milanovićem, očekujem bolje i sa Hrvatskom

LJUBLJANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka lidera regiona na brdu kod Kranja da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao:

„Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom , ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je kazao da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajednički uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazivali veće poštovanje jedni prema drugima.

„Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas”, rekao je on.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*