Vučić primio ministre sa Samita nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Nepala Narajana Kadku (foto Tanjug/T. Radovanović)

BEOGRAD– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Nepala Narajana Kadku, sa kojim se saglasio da bi Pokret nesvrstanih zemalja trebalo da ojača svoj uticaj u svetu.

Predsednik Vučić i ministar Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre 60 godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma.

Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji, ministar Kadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Kadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s čim u vezi je ministar Kadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog, prenosi Tanjug.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Nepala tradicionalno prijateljski, izgrađeni na temelju međusobnog poštovanja, sa značajnim prostorom za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Saglasili su se da je potrebno jačanje ugovorno-pravnog okvira, kao osnove za produbljivanje saradnje, posebno ekonomske, za šta postoji obostrana spremnost.

Predsednik Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Vučić sa palestinskim ministrom: Ostaje čvrst stav o KiM

Vučić je primio danas palestinskog ministra inostranih poslova Rijada Al-Malikija, učesnika skupa posvećenog 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i zahvalio na principijelnom stavu Palestine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Palestinski ministar inostranih poslova Rijada Al-Maliki

Ministar Al-Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je istakao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će srpska spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari. Takođe je rekao da je neophodna snažnija saradnja u multilateralnim organizacijama i forumima, saopštila je pres služba predsednika.

On je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, a posebno kroz protivljenje članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ministar Al-Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst.

Vučić je sa ministrom razgovarao o različitim aspektima bilateralnih odnosa, za čijim unapređenjem postoji obostrana želja.

Predloženo je održavanje sednice Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao identifikovane mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Ministar Al-Maliki je informisao predsednika Vučića o palestinskom viđenju dešavanja na Bliskom istoku.

U poseti i ministar spoljnih poslova Kuvajta

Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa kuvajtskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabahom i izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Kuvajta Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabah (foto Tanjug/T. Radovanović)

Vučić je tom prilikom konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ministar Al Sabah preneo je pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da poseti Srbiju.

Vučić i Al Sabah saglasili su se da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dveju zemalja.

Kako se navodi, s tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju, a ministar Al Sabah je izneo konkretne predloge za saradnju, koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije.

Takođe, dogovoreno je da je u vezi toga pripremi mapa puta saradnje.

Ministar Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Stigao i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdulah Šaahid

Gužva je danas na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, jer od jutros stižu brojne delegacije, koje će sutra i u utorak učestvovati na samitu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

Predsedavajući Generalne skupštine UN Abdulah Šaahid (foto Tanjug/S Radovanović)

Oko podneva su u Beograd stigli , kao i državna ministarka za spoljne poslove Indije Menakši Leki, kao specijalni izaslanik indijskog premijera Narendre Modija.

U Beograd su doputovali ministri Gvajane, Haitija, Katara, Indonezije, Somalije, Malija, Bangladeša, Sent Kits i Nevis, Jemena…

Vučić i Marsudi: Obnoviti čvrste veze SRB i Indonezije

Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, a sagovornici su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije.

Marsudi, kao specijalna izaslanika predsednika Đoka Vidodoa na skupu posvećenom jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, uručila je Vučiću ličnu poruku Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se „nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo”, saopštila je pres služba predsednika.

Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Vučić je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji.

Vučić je uputio poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju i podržao njegovu ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za Unesko listu svetskog nasleđa.

Ministar  Ekvatorijalne Gvineje: Srbija važan partner za Afriku

Samit u Beogradu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, važan je zato što zemlje koje ga čine treba da promovišu međusobnu solidarnost, kaže ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje Simeon Esono Angue.

Angue je, za Tanjug, po sletanju na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” zahvalio Srbiji na pozivu za učešće na skupu.

„Hvala na pozivu na ovaj važan sastanak. Srbija je veoma važan partner za Afriku, a skup značajan zato što smo zemlje koje treba da promovišu solidarnost među nama iz Pokreta”, rekao je šef diplomatije Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je rekao, države bi trebalo da reafirmišu solidarnost i angažovanje za prosperitet svih zemalja.

„Imaćemo i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Srbije, kako bismo ojačali odnose dve zemlje, na obostranu korist”, rekao je Angue.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*