Vučić sa predstavnicima Rio Tinta o projektu „Jadar“

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa delegacijom kompanije Rio Tinto, na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije.
vucic yt
Foto: Youtube Printscreen

Predsednik Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije.

„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, rekao je Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

Predstavnici kompanije su informaisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita. Do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju“, naglasio je predsednik.

Vučić očekuje da se, osim budućeg rudarsko-industrijskog kompleksa „Jadar“, uz projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

Izvršni direktor Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava.

„Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“, rekao je Stausholm.

Naveo je da je kompanije spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju.

On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine, radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarsko-metalurškog greenfield projekta kakav je projekat „Jadar“, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu dve milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije, Danilo Cicmil.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*