Vučić u Donjoj Saksoniji predstavio investicione potencijale Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas predsedniku Vlade nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefanu Vajlu investicione potencijale Srbije, dok je njegov sagovornik, na sastanku u Hanoveru, poručio da je imidž Srbije u Nemačkoj veoma dobar i da je naša zemlja faktor stabilnosti na Balkanu.

Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Nemačkoj.

 

 FOTO TANJUG

 

Dvojica zvaničnika razgovarali su o poboljšanju saradnje i trgovinske razmene, za koju su istakli da je u poslednje tri godine bila dobra, ali da uvek postoji prostor za dalje unapređenje.

Vučić je predstavio ekonomske reforme i investicione potencijale, naglasivši da je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila intenzivno na poboljšanju investicione klime.

„Nemački investitori su veoma zadovoljni poslovnom klimom i uslovima poslovanja u Srbiji. Kontinental, jedna od najvećih kompanija koje posluju u Srbiji, dolazi upravo iz Donje Saksonije. Ove godine trgovinska razmena sa Nemačkom preći će pet milijardi evra, što Nemačku čini našim najozbiljnijim partnerom“, istakao je predsednik Vučić i pozvao premijera Vajla do poseti Srbiju.

Vajl je rekao da je imidž Srbije u Nemačkoj veoma dobar.

„Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu. Napredak na evropskom putu je očigledan“, istakao je premijer Vajl.

On je izrazio očekivanje da će na privrednom sajmu u Hanoveru, jednom od najznačajnijih u SR Nemačkoj, učestvovati veći broj privrednika iz Srbije, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Inače, predsednik Vučić je nemačkom domaćinu danas poklonio nabolja srpska vina, dok je na poklon od Vajla dobio nalivpero „Pelikan“, simbol ove pokrajine, objavljeno je na Instagram profilu „BudućnostSrbijaav“.

„Da se bolje upoznamo“, piše na profilu uz fotografije.

Inače, Donja Saksonija je druga najveća pokrajina Savezne Republike Nemačke sa osam miliona stanovnika.

Najvažnija privredna grana je autoindustrija, o čemu svedoči i podatak da se u ovoj pokrajini nalazi sedište nemačkog proizvođača automobila Folksvagen, podseća se u saopštenju.

Vučić u „Folksvagenu“, o investiranju u Srbiju?

Današnja poseta predsednika sedištu nemačkog autogiganta „Folksvagen“ osnažila je očekivanja da bi ta kompanija mogla da investira u Srbiju.

Pojedini beogradski listovi preneli su da Vučić upravo razgovora sa rukovodstvom te kompanije, ali zvaničnih potvrda te informacije još nema.

Vučić je prethodno u Volfsburgu obišao i muzej automobila tog nemačkog giganta.

Za investiciju „Folksvagena“ zainteresovano je više zemalja u regionu.

Prema podacima dostupnima na Internetu, iz 2013. godine, Folksvagen grupa je najveći proizvođač automobila u Evropi sa 9,3 miliona jedinica.

Folksvagen grupacija prodaje automobile širom sveta pod brendovima Bentli, Bugati, Lamborgini, Audi, Porše, Seat, Škoda i Folksvagen, a poseduje i kompaniju Dukati.

Prema pisanju beogradskih medija, u novo postrojenje „Folksvagen“ bi mogao da uloži 1,4 milijarde evra, posao bi moglo da dobije oko 5.000 radnika, među njima 650 inženjera.

Izvoz iz tog postrojenja bi mogao da dostigne 4,5 milijarde evra godišnje, a kapacitet buduće fabrike bi trebalo da bude 300.000 automobila godišnje, pišu mediji.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*