Vučić u SB UN: Pokušajte da nađete prava rešenja, ne ponižavajte Srbiju, gradimo partnerske odnose

U Savetu bezbednosti UN održana je sednica na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Na sednici je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tokom obraćanja poručio da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze prema Mehanizmu.

„Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji“, naveo je Vučić.

Vučić je napomenuo da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građana Srbije kojima je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Đorđević. „Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ozbiljno shvata obaveze u vezi sa Mehanizmom, ali da je Viši sud u Beogradu zaključio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene.

„Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu“, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Srbija isporučila Tribunalu sve optužene osobe, uključujući i ličnosti iz najviše vlasti.

Kako je naveo Vučić, prema presudama Haškog tribunala, čini se da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima.

Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ukazao je predsednik.

„Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada“, rekao je Ađijus.

Dodao je da „konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju“.

Ađijus je istakao da želi da obavesti Savet bezbednosti UN da Srbija nije uspela u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu.

„Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s Mehanizmom“, naveo je Ađijus i naglasio da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti.

Tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc takođe se tokom svog obraćanja ukazao na presudu Ratku Mladiću. On je ocenio da je pravda zadovoljena.

„Iako smo zadovoljni zbog konačne presude Mladiću, svesni smo rada koji nas i dalje očekuje“, naveo je Bramerc.

Predstavnik Velike Britanije je tokom obraćanja naveo da će Ratko Mladić biti prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju i da oni na taj način daju podršku Mehanizmu.

Predstavnik Rusije: Zašto je Međunarodni tribunal ostao slep i gluv za određene zločine 

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti ocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminilazicije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade“, naveo je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal „ostao slep i gluv za određene zločine“ i „zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu“.

Predstavnik SAD rekao je da je „danas istorijski dan, nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora“.

Izvor> RTS

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*