Vučić uručio Sretenjski orden akademiku Manani Popovoj

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Sretenjski orden prvog stepana akademiku Manani Popovoj.
1
Foto: Tanjug
Ona je odlikovana Ukazom predsednika Republike za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save, kao i za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i Rusije.
Predsednik je zahvalio Popovoj na, kako je rekao, fantastičnom trudu i svemu što je uradila za najlepši pravoslavni hram na svetu.
„Za to što ste ogromnu energiju i godine rada uložili da Srbiji ostavite nešto najlepše što svet ima“, rekao je Vučić na svečanosti u Predsedništvu.
On je, primetivši da je čuo jednu od primedbi na račun Srbije, da Srbi moraju da budu malo skromniji, rekao da smo bili tako neskromni u zahtevu prema njoj da napravi nešto što svojom lepotom i uzvišenošću ne postoji ni u Rusiji.
„Hvala vam što ste nam pomogli da to napravimo i ostavimo za buduća pokolenja, da svedoči o našem prijateljstvu i bratstvu, ali i o ogromnom radu i trudu svih vas koji su u tome učestvovali“, rekao je predsednik Srbije.
Manana Popova je potpredsednica organizacije „Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO“, koja je znažajno pomogla izradu mozaika u Hramu Svetog Save.
Zlatne medalje za zasluge u borbi protiv kovida
Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas Zlatne medalje za zasluge zdravstvenim radnicima za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv epidemije korona virusa, koji su, povodom Sretenja, odlikovani Ukazom predsednika od 12 februara.
Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana je specijalista pneumofiziololgije Opšte bolnice Čačak dr Marina Levajac, kao i bračni par – medicinska sestra KC Niš Marija Zekić i fizioterapeut Doma zdravlja Niš Marko Zekić.
Isto odlikovanje, predsednik je uručio doktoru medicine na specijalizaciji iz anesteziologije Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška banja Marku Nikoliću.
Posthumno, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je specijalista neuropsihijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica Anđelko Bačvanin, a medalju je primila njegova supruga dr Ljiljana Stančetić Bačvanin.
Foto: Tanjug
Takođe, posthumno su odlikovani i specijalista opšte hirurgije Zdravstvenog centra Negotin Slaviša Nestorović, u čije je ime medalju primio njegov sin dr Saša Nestorović, kao i specijalista hirurgije OB Čačak Miodrag Jorović, a medalju je preuzela njegova bratanica Marijana Jorović.
Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovana i specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije sa hepatologijom OB Ćuprija Svetlana Vukčević, a medalju je primio njen suprug Miodrag Vukčević.
„Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za našu zemlju, koja uvek zaslužuje najviše, a od vas je to i dobila. Gledaćemo da bar nešto od onoga što se za zemlju dali, vratimo, a ova odlikovanja su jedan mali dug i znak da država zna šta ste učinili i da to ne sme da se zaboravi“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Foto: Tanjug
On je lekarima koji su primili odlikovanja uputio zahvalnost za sve što su učinili i što čine svakog dana, navodeći da koliko god puta da se kaže hvala, i šta god se govorilo, to nikada neće biti dovoljno.
„Nemojte da smetnete sa uma da i kod Srba, ali i kod drugih, ništa kraće od zahvalnosti ne traje, a naš je posao da se potrudimo da i odlikovanje koje ste dobili ostane večna zahvalnost za sve što ste učinili u teškim trenucima“, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je istakao da su preminuli lekari, koji su danas posthumno odlikovani, dali ono što je najvažnije u odbrani zemlje, radeći svoj posao na najuzvišeniji i najpošteniji način.
„Oni su ponos naše zemlje“, poručio je Vučić i dodao da članovi njihovih porodica koji su u njihovo ime danas primili odlikovanja, moraju sa ponosom da ih čuvaju, jer su njihovi najbliži to zaslužili.
„Ne samo da su zaslužili, već su pokazali da im ništa nije bilo vrednije od njihove zemlje, od ljudi sa kojima žive, kojima su se trudili da pomognu i pomagali svakog dana, a da sebi na kraju nisu mogli da pomognu“, rekao je Vučić.
On je naveo da svi koji su dobili odlikovanja, nisu odlikovani slučajno, i svi oni, kao i članovi porodica posthumno odlikovanih, imaju obavezu koja nije ni jednostavna, ni mala – da budu primer i uzor svima.
„Svako od vas je od danas poseban i drugačiji, nosilac odlikovanja Srbije. Nemate više pravo da se opuštate, ni u kafani, ni u restoranu, ni na bilo kom drugom mestu, jer ste nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije. Morate da budete primer svima, i svi moraju da se ugledaju na vas. Ja sam siguran da ste zato i odlikovani – što imaju na koga i zašto da se ugledaju i od koga da nauče“, poručio je Vučić.
Svečanost u Predsedništvu Srbije održana je uz poštovanje svih epidemioloških mera

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*