Vučić: Želimo jasniju situaciju od EU

BEOGRAD:  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug

“Ako im je to u redu hvala, ako nije…isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju“, poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

„Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto“, objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

„Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU“, preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Takođe je razgovarano i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan i prema sebi i prema nama, i razumeo dobro i određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.

„Govorio sam I iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja“, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske i da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.

« Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije I kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos i na našem uspehu u celoj Evropi, ali i što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu i posvećenosti i što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini », naglasio je Vučić.

Veber će čuti „fantastične ideje“ o KIM od Boška i Đilasa..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da pozdravlja svaki susret evropskih parlamentaraca, pa i lidera Evropske narodne partije Manfreda Vebera sa članovima dela opozicije i primetio, s dozom ironije, da su ti susreti „važni za demokratiju u nasoj zemlji“.

„Ja pozdravljam svaki susret sa predstavnicima naših političkih protivnika. Mislim da je to veoma važno za demokratiju u našoj zemlji i siguran sam da će mnogo mudrih ideja o rešenju kosovskih problema gospodin Veber i gospodi Bilčik moći da čuju od, recimo, Boška Obradovića i Dragan Đilasa. To će biti fantastične ideje“, rekao je Vučić, odgovarajući, na samom kraju pres konferencije sa predstavnicima Evropskog parlamenta, na dva, tri pitanja koja su mu, po njenom formalnom završetku, „dobacivali“ novinari.

Prethodno je prokomentarisao današnju naslovnu stranu Danas-a, na kojoj je objavljena nova karikatura na kojoj su na njemu iscrtane mete, rečima da nikada lepši nije ispao na naslovnoj strani tog dnevnog lista.

„Super mi ono sve stoji, nikad nisam lepši ispao na naslovnoj strasni Danasa“, rekao je.

Na pitanje novinara N1 tv da li je video dokument koji je objavio Birn, a u kojem se navodno vidi da je otac ministra Stefanović putovao u Rijad kao pravni savetnik preduzeća GIM, kaže da nije, ali da će pogledati i prokomentarisati tokom sutrašnje posete Sočiju.

„Nisam video ni jedan dokumet, ničiji, ali ću to rado da komentarišem sutra u Sočiju kada budem video i pročitao sva dokumenta“, rekao je predsednik i dodao:

„Nemojte se sekirati, ja vas najviše volim, vas i Danas što volim… vas sa N1, Danas, NIN, vas volim najviše. Vi ste primer demokratije …“

Vučić je na kraju konferencije rekao i da čeka da čuje ideje koje se tiču pitanja rešavanja problema Kosova, a od strane Boška Obradovića, Aljbina Kurtija….

„Ja sad čekam te genijalne ideje da dođu od stane Obradovića, Kurtija i ostalih…“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje šta njegovi sagovornici misle o tome što Priština najavljuje da će dijalog voditi Kurti, odnosno da je namera prištinskih vlasti da dijalog vrati na početak, kako ne bi pristali na bilo kakav kompromis.

Vučić: Stigla pisana potvrda da Si dolazi u posetu 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio pisanu potvrdu da će našu zemlju naredne godine postetiti predsednik Kine Si Đinping.

„Umirem od smeha kada mi dođu sa idejama da mi smanjimo saradnju sa Kinom i Rusijom, a onda vidim red i kod Putina i kod Si Đinpinga, sa po 20 ministara idu po 15 puta godišnje, da se sretnu i uvećaju svoju trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta koju čine izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

Kako je rekao Vučić, onda dođu pa njemu da sole pamet hoće li ili neću sa nekim da se viđa.

„Dakle, nego šta ću nego ću da se viđam i da vas obavestim da sam dobio potvrdu, po prvi put u pisanoj formi, da će Si dogodine posetiti Srbiju. Tako da vam se pohvalim i pred evrpskim predstavnicima“.

IZVOR:DNEVNIK

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*