Vučić: Značajno povećanje plata i penzija, minimalac iznad 35.000 dinara

BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas otvorena nova stranica u srpskoj istoriji.

„Meni su druge vesti vest dana. Otvaranje MTU. To je, moguće je, najznačajnija fabrika u Srbiji“, rekao je večeras Aleksandar Vučić.

Izvor: instagram buducnostsrbijeav

 

Vučić je saopštio da je Srbija u prvom polugodištu ostvarila uvećani nivo direktnih stranih investicija za 18,9 odsto.

Vučić je, za TV Hepi, rekao da je razgovarao sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković koja mu je rekla da je nivo direktnih stranih investicija dostigao u prvom polugodištu nivo od 1.732 milijardu evra.

„Nadam se da možemo da izguramo da dođemo do tri milijarde evra ove godine. Ipak je i ovo godina korone, pa se ne odlučuju ljudi na investiranje“, objasnio je on.

Takođe je saopštio da će Srbija u drugom kvartalu imati privredni rast od 15 odsto, što je apsolutni rekord za Srbiju i bilo kom kvartalu. Vučić je ukazao da je Srbija imala minimalan negativan rast od minus 1, odnosno minus 0,9 odsto.

„Naš rast zbog toga teško može da bude visok, a mi očekujemo da u ovoj godini budemo prvi u Evropi po rastu sa plus sedam odsto“, rekao je on. To, ističe, donelo bi veoma značajno povećanje penzija.

„Čak i da koristimo švajcarski model imaćemo iznenađenje za penzionere. Ako kažem da ima razloga za radost i dobre vesti oni znaju da ih ne lažem. Verujem da će biti obradovani onim što ćemo reći za mesec ili dva“, naglasio je on.

Kazao je da će svakako biti povećanje plata koje će biti značajno. Takođe, kaže želi povećati minimalac da bude više od 35.000 dinara.

„Prvi put u istoriji Srbije onaj ko ima minimalac ne bi imao manje od 300 evra, što će biti pre kraja godine. To je značajno pomeranje standarda, jer smo posebno brinuli o siromašnim ljudima, koji su imali 15.000 pre par godina i doćiće do 35.000 dinara“, objasnio je on.

Stvari se, prema njegovim rečima, ogromnom brzinom menjaju.

Međutim kritikovao je činjenicu da su ministri potrošili svega 28 odsto budžeta na kapitalne investicije.

„Rekao sam premijerki Ani Brnabić da to ne može da se toleriše. Znači da ćemo imati 70 odsto izvršenja, a morate imati 80 odsto. U ovom trenutku imamo bolji rezultat u budžetu, niži deficit za više od milijardu evra. Od tih milijardu evra 300 miliona ostvareno je većim prihodima, čemu možemo da se radujemo. Ali za 700 miliona evra ne možemo biti srećni jer pokazuje da ministri, direktori javnih preduzeća nisu potrošili novac, jer nisu imali pripremljene projekte, tražili više para nego što su mogli da potroše, nisu pripremili dovoljno projekata na koje bi mogli da potrošimo novac“, rekao je on.

Vučić je istakao da moraju da se guraju ulaganja u javne investicije da bi došli do brojeva koji garantuju mnogo više novca i budžete.

Želeo sam da zaštitim državu i građane, ne banke

Predsednik Vučić izjavio je da je zamolio poslanike svoje stranke koji su predložili autentično tumačenje tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama, da odustanu i pokušaju da pronađu druga rešenja, da bi zaštitio najsiromašnije građane.

Dodao je i da usvajanjem tog tumačenja ne bi najviše bile pogođene banke, već država.

Na pitanje za to što je reagovao u i ovom slučaju, a povodom navoda u javnosti da je bankarski lobi zagovarao autentično tumačenje, koje bi išlo njima u korist, Vučić je rekao da oni koji su to predložili nisu imali nameru da zaštite banke, već državu do samovolje advokata.

“Ne treba biti naročito pametan pa biti na strani naroda i reći da su banke te koje uzimaju više profita nego što bi trebalo, ali rukovodio sam se nečim drugim. Dobro sam pogledao, razumem i nameru onih koji su predložili to, ne da zaštite banke, već državu od samovolje advokata, koji su danas štrajkovali zbog sebe, a ne zbog naroda”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije mogao da dozvoli da oni koji predstavljaju stranku koju vodi ostanu iza toga zbog toga što bi u manjem delu bilo štetno za narod.

“Najveću korist imaju advokati, a ne građani i običan narod, ne najsiromašniji i to treba da se zna”, rekao je Vučić.

Dodao je da nije tu samo pitanje banaka, već i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, jer bi država bila osuđena da plaća ogromne svote novca.

“Neću da govorim o slučajevima u kojima se dogovaraju pravosuđe i advokati kako presude protiv države da se donose, ali tome ne možemo da stanemo u kraj godinama i država stotine miliona evra isplaćuje….Ali, da ne se mešam u nezavisnost sudova”, rekao je Vučić.

 

 

 

 

IZVOR :RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*