Vujović: Sistemi za odsumporavanje približavaju nas evropskim ekološkim standardima

Postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova su od ključnog značaja za redukciju zagađenja koje dolazi iz termoelektrana, jer doprinose da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum – poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon obilaska prvog sistema za odsumporavanje dimnih gasova koji je izgrađen u Srbiji, u Termoelektrani „Kostolac B“.

 

Izgradnja ovakvih sistema približava Srbiju EU standardima, rekla je ministarka Vujović, koja je obišla postrojenje zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i v.d. direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem.

 

– Ono što je izuzetno važno kada govorimo sa osvrtom na aerozagađenje, jeste da ovakva postrojenja dovode do smanjenja emisija zagađenja, pa je u jednom bloku emisija sumpor dioksida smanjena 115 puta, a u drugom oko 40 puta. Postrojenje je urađeno po svim evropskim standardima i ima sve potrebne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine – rekla je Vujović.

 

Ministarka je dodala da je smanjenje zagađenja iz starih i velikih postrojenja u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP) koji je Vlada usvojila prošle godine.

 

– Borbu protiv aerozagađenja vodimo na više paralelnih koloseka, a ne samo kada je reč o starim i velikim postrojenjima. Borimo se i putem konkursa za lokalne samouprave za zamenu kotlova pravnih i fizičkih lica, kao i za pošumljavanje. Trudimo se da smanjimo zagađenje koja dolaze od velikih i manjih zagađivača. Kada je reč o kotlarnicama, insistirala sam da se svi projekti realizuju nakon grejne sezone, kako bismo u novoj sezoni, već u ovoj godini videli rezultate – rekla je Vujović.

 

Ona je naglasila da će se u ovoj godini početi s projektom kompletne zamene kotlarnice u Kragujevcu iz sredstava evropskih partnera. Ministarka je naglasila da je ovo samo početak, i da će po realizaciji započetih i projekata koji su u planu, kvalitet vazduha biti osetno bolji.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*