Vujović: Zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

BEOGRAD: Jedan od ključnih razloga za predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno zaštićeno područje i proglašeno, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
irena vujovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obrazlažući izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, Vujović je u Skupštini Srbije, rekla da se u tom propisu „definiše načelo predostrožnosti u slučajevima kada postoji pretnja nastanka štete za zaštićeno područje i područje ekološke mreže i kada imamo nedovoljno naučnih podataka“.

„U tim slučajevima nedostatak naučnih podataka neće biti uzet kao razlog za nedonošenje odluke, odlaganje ili nepreduzimanje mera za sprečavanje ugrožavanja vegetacije i prirode“, istakla je ministarka.

Ona je navela da se izmenama zakona ostvaruje niz pozitivnih efekata, pre svega uvođenjem načela predostrožnosti omogućava se da se u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu adekvatno i blagovremeno reaguje odmah.

Vujović je rekla da preuzimanjem obaveza akta o uslovima zaštite prirode Ministarstvo nadležno za poslove životne sredine, kao i pokrajinski organ ima mogućnost boljeg uvida i blagovremenog reagovanja za sve radove i aktivnosti o zaštićenim područjima prve i druge kategorije.

“Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode omogućiće se i povećanje površine pod zaštićenim područjima i ispunjenje ciljeva definisanih prostornim planom Srbije”, rekla je ministarka.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*