Za 13 godina u Republici Srpskoj 50.000 zahteva za pasoš Srbije

Interes građana Republike Srpske za državljanstvo Srbije ne pada, a od otvaranja Generalnog konzulata u Banjaluci 2005. godine do današnjeg dana, preko njega je predato oko 50.000 zahteva za državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 60.000 građana Republike Srpske.

 

Foto: 021.rs

Na primer, član porodice može predati zahtev za ostale članove, pišu Nezavisne novine.
U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci kažu da je tokom ove godine do jučerašnjeg dana podneto 3.067 zahteva za državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana.
U istom periodu prošle godine, podneto je 3.648 zahteva, a u toku cele prošle godine podneta su 6.374 zahteva„, rekli su u Generalnom konzulatu za „Nezavisne“.
Oni su istakli da se može konstatovati da se interesovanje za državljanstvo Srbije nije smanjilo, jer treba imati u vidu sezone godišnjih odmora, kada svake godine dolazi do blagog smanjenja broja zahteva, te činjenice da je u Trebinju otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata u Banjaluci, u kojoj zainteresovani građani takođe mogu podneti zahteve za državljanstvo.
U Generalnom konzulatu kažu da građani prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo Srbije ne navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva.
Čitava procedura za dobijanje državljanstva je besplatna, jer je Vlada Republike Srbije 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave„, podsećaju u Generalnom konzulatu.
Autor: Nezavisne novine

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*