Za čistiji vazduh u Kosjeriću više od 40 miliona dinara

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa predsednikom Opštine Kosjerić Žarkom Đokićem dva ugovora na osnovu kojih će iz budžeta Ministarstva ovoj opštini biti dodeljeno više od 40 miliona dinara za zamenu kotlarnice u toplani, individualnih ložišta i za ozelenjavanje javnih površina sa oko 500 novih sadnica.

FOTO:TANJUG

Po realizaciji ovih projekata, zagađenje u centru Kosjerića smanjiće se do 70 odsto, istakla je Vujović, nakon što je, u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, potpisala ugovore.

Ministarka je navela da je zamena gradske kotlarnice veoma važan projekat, kojim se omogućava da se sa mazuta pređe na ekološki prihvatljiviji gas, pri čemu će na novu kotlarnicu moći da se priključe dom zdravlja, osnovna i srednja škola, kao i dve sportske hale u okviru škola.

Ona je dodala da će opština raspisati konkurs i po kategorijama stanovništva odrediti koja domaćinstva će moći da zamene svoje kotlove uz veliku subvenciju opštine, odnosno Ministarstva.

Kada se sve to sanira i rekonstruiše, a naš zahtev je da to bude odmah nakon grejne sezone, do 70 odsto će biti smanjeno zagađenje u centralnom delu opštine. To su velike stvari za buduće generacije, za generacije koje danas ovde žive i pre svega za najmlađe, istakla je Vujović.

Ministarka je navela da je jednim od ugovora predviđeno da u zamenu kotlarnica u Kosjeriću Ministarstvo uloži nešto manje od 40 miliona dinara, dok će drugim ugovorom, ministarstvo finansirati ozelenjavanje javnih površina sa oko dva miliona dinara.

Vujović je istakla da je pošumljavanje važno, kada se govori o aerozagađenju, a ugovorom koji je danas potpisan, Opština će dobiti sredstva za oko 500 sadnica, koje će krasiti Kosjerić u narednom periodu.

Ona je pohvalila opštinsko rukovodstvo, koje je brzo reagovalo na konkurse Ministarstva i prijavilo projekte, naglasivši da su ovo samo prvi koraci u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u Kosjeriću.

Zahvaljujem i predsednici Vlade što je danas sa nama, upravo zbog važnosti ovih projekta čiju će realizaciju omogućiti Vlada Republike Srbije i ministarstvo na čijem sam čelu, poručila je Vujović.

Prilikom posete Kosjeriću, Vujović je, zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom privrede Anđelkom Atanasković, obišla toplanu i proizvodni pogon kompanije „ITN Eko Povlen”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*