Za dečja igrališta od danas Pravilnik o bezbednosti

BEOGRAD –

BEOGRAD, 23. novembra (Tanjug) – Sva javna dečija igrališta moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta koji je od danas u punoj primeni, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pravilnik kojim se propisuju zahtevi za bezbednost dečijih igrališta u pogledu opreme, materijala, projektovanja i izrade zasnovani na evropskim standardima donet je 2018. a unapređen 2019. godine, objavilo je ministarstvo.

igraliste, apatin, 1

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Proveru usaglašenosti kompletnih dečjih igrališta sa propisanim zahtevima kao što su prvi pregled, redovni godišnji i vanredni pregled, kao i usaglašenosti opreme za dečja igrališta sprovode tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Do sada je Ministarstvo privrede imenovalo šest tela, za ukupno osam postupaka provere.

Kod Ministarstva vodi se javni registar imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti koji je dostupan i preko interneta.

Pravilnikom su jasno definisane odgovornosti vlasnika, proizvođača, lica koja postavljaju dečja igrališta i drugih aktera u odnosu na ta igrališta.

„Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava. U cilju praćenja sprovođenja Pravilnika, Ministarstvo privrede je u poslednjih nekoliko meseci započelo prikupljanje podataka od svih jedinica lokalne samouprave o stanju dečjih igrališta čije održavanje je u njihovoj nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se očekuju i podaci o broju igrališta koja su usaglašena sa zahtevima.

Kontrolu ispunjenosti zahteva za zaštitu zdravlja i bezbednosti dečjih igrališta u skladu sa dokumentom sprovode tržišna i komunalna inspekcija.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*