Za kikindske pčelare 50 tona šećera zbog stradanja pčela

KIKINDA –

Iz Republičke direkcije za robne rezerve stigla je pomoć od više od 50 tona šećera za 35 kikindskih pčelara, koji su krajem maja pretrpeli ogroman gubitak, kada je, iz još neutvrđenih razloga, stradalo 1.668 pčelinjih društava. Kako pčelari ističu, svaka pomoć je dobrodošla, ali se gubici teško saniraju i postavlja se pitanje da li ima smisla baviti se ovim zanimanjem, budući da se ovakvi problemi javljaju iz godine u godinu.

               RTV (Aleksandar Kurbalija)

Pčelar iz Kikinde, Zlatko Popetru, krajem maja izgubio je 124 košnice. Budući da mu je pčelarstvo jedini izvor prihoda, pomoć od 30 kilograma šećera, koju je, kao i njegove kolege, dobio od Republičke direkcije za robne rezerve, mnogo znači, jer će pomoći da se prehrane i pripreme za zimu rojevi i košnice koje je donirao Pokrajinski sekretarijat. Ipak, nedovoljna je da bi se šteta sanirala.

Zlatko Popetru, pčelar iz Kikinde kaže:

„Sva ova pomoć nama je dobrodošla i pitanje je da li bi nastavili da se bavimo tim, jer krenuti sve ispočetka nije lako. Mislim da problem nije rešen i da ćemo se ponovo susretati sa ovim.“

Da bi se problem rešio, prvo treba otkriti njegov uzrok. U slučaju pomora kikindskih pčelinjih društava, on još nije pronađen.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda ističe:

„Dobili smo analizu uzorkovanog bilja. Sada nemamo nijedan zvaničan podatak o pomoru pčela, da li je analiza urađena, u kojoj fazi je i da li postoje neki podaci.“

Savez pčelarskih organizacija Srbije počeo je sa sprovođenjem preventivnih mera, kako do ovih nemilih događaja ne bi dolazilo. To se, pre svega, odnosi na otvoreni dijalog i dogovor sa voćarima i ratarima. Mart je i proglašen mesecom borbe protiv trovanja pčela, ali ove godine, barem u Kikindi, bezuspešno.

„Ono što je najvažnije u ovom konkretnom slučaju masovnog trovanja pčela u Kikindi, jeste da nadležne institucije pronađu uzrok i odgovorne za to i sankcionišu“, kaže Nenad Portić, iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Pčelari u Kikindi polako se oporavljaju od maja. Za sada je sanirano oko 40 odsto štete, najviše zahvaljujući pokrajini i republici, ali prevashodno solidarnosti kolega, koja ih još uvek drži u ovom poslu.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*